Kuten viime viikolla mainittiin, 1900-luvun alun sakilaisista ei ilmeisesti ole säilynyt muita valokuvia kuin Helsingin poliisilaitoksen mug shotit. Sen sijaan heistä julkaistiin piirroksia aikakauden pilalehdissä. Tässä valikoima niitä, kaikki ovat peräisin Kansalliskirjaston digitaalisista aineistoista.
Tuulispää esitteli 1917 paitsi sakilaiset, myös heidän laulunsa. (Kuvat saa suuremmiksi klikkaamalla ne auki uuteen välilehteen.)
Kuvan signeeraus sen vasemmassa alakulmassa on epäselvä, mutta kuuluu mahdollisesti Onni Waldemar Alhoselle. Useimmat sakilaispiirrokset näyttävät olevan Hjalmar Löfvingin kynästä.
Kurikka 1915 |
Kurikka 1916 |
Kurikka 1916 |
Tuulispää 1917 |
Ruotsinkielisen pilalehti Fyrenin näkökulma suomenkielisiin sakilaisiin oli tietysti omanlaisensa. Piirroksen on signeerannut ilmeisesti Carolus Lindberg.
Koskelan kirjassa siteerattiin Fyrenin joulunumeron 1913 kuvausta Sörnäisistä. Sen kuvituksena oli tämä kuva "piston" tanssimisesta, piirtäjänä Rafael Rindell.
Oliko sakilaisten ulkonäkö siis pilapiirtäjien luomusta? Kaiketi ei, sillä kirjallisetkin kuvaukset vahvistavat arrogantin pukeutumistyylin ja käytöksen.
4 kommenttia:
Tuulispää-lehdessä julkaistun ensimmäisen piirroskuvan vasemmassa alakulmassa myös käsin kirjoitettu signeeraus "W. Alhonen[?]".
Totta! S.H. lienee kirjoittaja. Korjataan.
Saattaisiko "W. Alhonen[?]" olla kuvataiteilija Onni Waldemar Alhonen (https://fi.wikipedia.org/wiki/Onni_Alhonen)? Häneltä löytyy Bukowskin sivuilta vuodelta 1918 signeeraus "W. Alhonen", joka muistuttaa tuota paljon (https://www.bukowskis.com/fi/lots/1013870-onni-waldemar-alhonen-oljy-kankaalle-signeerattu-ja-paivatty-1918). Toisaalta taas Hagelstamin sivuilta löytyvä signeeraus vuodelta 1920 on hieman erityylinen (https://hagelstam.fi/onni-alhonen-2-kpl).
Hei! Hyvä huomio, voimme katsoa Alhosen hyvin todennäköiseski ehdokkaaksi. Päivitän. :)
Lähetä kommentti