lauantai 4. heinäkuuta 2020

Piispankadun museot (2) Sibelius-museo

Vuonna 1968 valmistunut Sibelius-museo edustaa aikakautensa betonibrutalismia.


Musiikkimuseon esineistössä ovat tietysti pääosassa soittimet. Epämusikaalisena ihmisenä en niistä paljoa ymmärrä, mutta hienoja käsityötaidon näytteitähän ne ovat.



Jousimonokordi oli jousi- ja kosketinsoittimen yhdistelmä. Ranskalaisen Joseph Poussotin 1880-luvulla keksimästä soittimesta ei tullut suosittua - miksiköhän... hienon näköinen kapistus se kyllä on.


Sibelius - the one and only on näyttelyn uusi osuus. Sibeliusten ja Järnefeltien suvut kietoutuivat toisiinsa, ja taisihan ne kulttuuripiirit Suomen taiteeen kultakaudella muutenkin aika pienet olla.


Finlandiaa saattoi kuunnella eri versioina, vaikkapa Apocalyptican.


Tuusulanjärven Ainolan puutarha leikkipisteenä.


Ida Ekman oli tunnettu Sibeliuksen yksinlaulujen esittäjä. Säveltäjä piti häntä ainoana suomalaisena laulajana, joka oli todella kyennyt sisäistämään hänen musiikkinsa.


Musiikkia sai kuunnella myös kuulokkeista mikä voi korona-aikana hirvittää monia, mutta käsidesiä oli helposti saatavilla.


Musiikkitallenteiden aikakausi.


 Fonografi vaharullille vieterikoneistolla.


Lasten soittimia. Itselläni oli melodica, mutta eipä tuo sävelkorvatonta paljon auttanut.


Kanteleille oli tietysti oma vitriini...


...kuin myös Ruisrockille, joka tänä vuonna täytti 50 vuotta vaikka pitämättä tältä kesältä jäikin.


Eric Adlercreutz - Arkkitehdin kynä kohtaa paperin esitteli arkkitehtuuripiirrosten lisäksi matkakuumetta herättäviä piirroksia mm. Italiasta...


ja vapaita abstrakteja harjoitelmia.


Näyttelytilan keskellä on konserttitila, vaikuttavaa betoniarkkitehtuuria sinällään. Nyt siellä soi klassinen musiikki nauhoitteena.


Kuten brutalismiin, kuuluu, betonin pinnassa näkyvät valussa käytetyn puumuotin syyt, mikä antaa sille kiehtovalla tavalla luonnonmuodon.


Jollakin tapaa japanilaisvaikutteinen sisäpiha Atrium avattiin yleisölle viime vuonna.


Turun museokeskuksen soitinkokoelmat eivät ole kummoisetkaan, ja ehkä tässä sopii tunnustaa että soittimia meille tarjottaessa pyydämme ensisijaisesti kääntymään Sibelius-museon puoleen.

Piispankadun museoista kolmas olisi ollut Ett Hem, mutta se on heinäkuun kiinni, joten palataan asiaan myöhemmin.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...