Ospreystä tuttu Gabriele Esposito näyttää alkaneen tuottaa Pen & Sword -kustantamolle uutta Armies of the Past -sarjaa, josta tilasin näytteeksi osan Armies of Celtic Europe 700 Bc - AD 106. Sarjan muutkin opukset näyttävät käsittelevän antiikin ajan armeijoita (hellenistiset valtiot, myöhäisantiikin roomalaiset).
Sarjan kirjojen alaotsikkona on History, Organization & Equipment, ja ainakin tässä pääpaino on ensiksi mainitussa. Esposito kertoo n. 160 sivussa kelttiläisten heimojen vaiheet Hallstadin kulttuurista aina näiden kukistumiseen roomalaisten toimesta. Narraatiossa oli paljon itselleni uuttakin, mm. kävi ilmi, miksi Asterixin kyläläiset pelkäävät vain sitä että taivas putoaa heidän niskaansa.
Aleksanteri Suuri tapasi nimittäin Balkanin kelttipäälliköiden lähettiläitä Tonavalla v. 335 eKr. ja kysyi mitä nämä pelkäsivät eniten (ilmeisesti toivoen näiden vastaavan että häntä itseään). Keltit kertoivat kuitenkin pelkäävänsä vain sitä että taivas putoaa heidän niskaansa ja murskaa heidät, että maa aukea ja nielaisee heidät, tai että meri nousee ja hukuttaa heidät. Toisin sanoen he eivät pelänneet muuta kuin luontoa.
Kelttisotureiden aseita ja varusteita on tekstissä käsitelty lopussa varsin suppeasti, ja visuaalisesta puolesta saavat vastata ranskalaiset ja italialaiset historianelävävöittäjät. Kuvissa poseerataan rekonstruktioissa, jotka näyttävät keskittyvän paljolti Caesarin Gallian sodan aikoihin. Keihäineen ja kilpineen miehet näyttävät lähinnä, noh, ranskalaisilta ja italialaisilta historianelävöittäjiltä. Harmi kyllä, kukaan ei edes esiinny alasti, vain miekka ja kilpi käsissään, tukka suittuna ylös kalkkivedellä. Näinhän Välimeren maiden kauhistuneet asukkaat kertoivat joidenkin Alppien yli rynnäköineiden isojen ja vaaleiden sotureiden taisteluun käyneen.
Elävöittäjäryhmät on esitelty kirjan lopussa, merkillistä kyllä ranskalaisryhmät englanniksi, mutta italialaiset italiaksi. Jos ketä kiinnostaa, niin tässä heidän verkko-osoitteitaan:
Confraternita del Leone
Historia Viva
Contoutos Atrebate
Gruppo Archeologia Sperimentale Arte Celtica
Les Ambiani
Les Mediomatrici
Les Trimatrici
Teuta Arverni
Teuta Osismi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti