keskiviikko 27. toukokuuta 2020

Tähtiin tähyilyä Iso-Heikkilässä


Geokätköily vie usein syrjäisiin ja unohdettuihin paikkoihin, mutta tällä kertaa myös paikkaan, jolla on kerrassaan kosmisia ulottuvuuksia. 1935-36 rakennetusta Iso-Heikkilän tähtitornista käsin fysiikan ja tähtitieteen professorin Yrjö Väisälän työryhmä löysi aikoinaan 807 pikkuplaneettaa ja 7 komeettaa. Turun kaupunki valosaasteinen laajeni kuitenkin niin lähelle että uusi observatorio oli rakennettava Piikkiöön Tuorlaan 1952. Nykyisin tähtitorni toimii Turun Ursan toimitilana.

Mutta miksi tähtitorni rakennettiin tänne? Alue on Maarian pitäjään kuuluneen Turun linnan (Isoheikkilän) latokartanon maata, joka jo keskiajalta lähtien on kuulunut kruunulle eli valtiolle. Vuonna 1919 valtioneuvosto lahjoitti maata perustettavaa Turun yliopistoa varten. Osan maata yliopisto sai myös vaihtamalla sen testamenttilahjoituksena saamaansa Naantalin Kultarantaan.

Yliopiston kemian oppiaineen laboratorio toimi venäläisilta jääneessä tiilirakennuksessa Kanslerintiellä vuodesta 1922 alkaen (rakennus on yhä jäljellä). 1924 perustettiin yliopiston kasvitieteellinen puutarha, joka vasta 1956 muutti nykyiseen paikkaansa Ruissalossa. Ensimmäinen puinen tähtitorni valmistui 1925; sen palon jälkeen rakennettiin tämä tiilinen.

Koko yliopiston oli tarkoitus sijoittua Iso-Heikkilään, osaksi kaupungin uutta keskustaa. Suunnitelmat eivät kuitenkaan toteutuneet, yliopisto myi maansa Turulle ja asettui kaupungin toiselle puolelle Ryssänmäelle, joka siitä lähtien onkin tunnettu Yliopistonmäkenä.


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...