keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Räntämäen asemalla

Räntämäen rautatieasema valmistui 1939 ja oli käytössä vuoteen 1987. Kokonaan tyhjilläänkin se vaikuttaa jo pitkään olleen, kun sen luokse geokätköillessä viime viikonloppuna osuimme. Tässä näkymä radan puolelta.


Asemalaituria ei enää ole, ja Turusta lähtevät junat jatkavat pysähtymättä kohti Toijalaa.


Juna sattuikin paikalla ollessamme sanottuun suuntaan porhaltamaan. Sitä oli hauska tervehtiä aseman rappusilta kuin entisajan konduktööri ikään.



Asemarakennus vastakkaiselta puolelta. Kooltaan pieneen asemaan oli sijoitettu myös asemamiehen asuinhuoneet.


Pihan perällä oli myös grillikatos, mitä ilmeisemmin asemaa nuorempi, yhtä hylätty tosin sekin.


Wikipedia tietää Räntämäen nousseen pysäkistä asemaksi läheisen Hellaksen makeistehtaan aloitteesta, ja makeisten, jauhoja ja kutomateollisuuden tuotteiden lähteneen täältä maailmalle erityisesti 1940-luvulla.

Hellaksen tehtaille johti kyllä myös oma pistoraide. Löysimme sen pääradan puoleisen pään, nyt jo radasta irrotetun, samalla retkellämme.



Tehtaalle kaartuva pistoraide näkyy vuoden 1949 kartassa, samoin kuin Räntämäen asema (As.) ja vähän ennen sitä Turusta tultaessa sorakuopalle (?) kaartanut ja nyttemmin kokonaan kadonnut pistoraide.


Olisi hauska kuulla jos jollain lukijalla on muistoja aseman toiminta-ajoilta.


3 kommenttia:

Mika kirjoitti...

Pistoraide vei tosiaan sorakuopalle. Paikalla oli aikoinaan melkoinen kuoppa, tai paremminkin rinne. Nyt 2000-luvulla metsittynyt, enää ei talvisin lasketa pulkalla tai suksilla. Yt. Mika S.

Anonyymi kirjoitti...

Täytyypä käydä katselemassa paikkoja pitkästä aikaa. Asuimme aivan lähistöllä Kärsämäen puutarhan vieressä (myöhemmin Huiskulan puutarha) vv. 1960-1970 (isäni vielä pitempään).

Anonyymi kirjoitti...

Muistaakseni tämä "lättähattu"-juna kuljetti työntekijöitä Hellakseen ja Farmokseen/Lääke Oy:hyn Liedosta ja Maariasta. Eli oli tärkeä yhteys Turun lähikuntiin. Asemanhoitaja oli iso päällikkö meidän lasten mielestä. Terveisin: Paula T siihen aikaan. Siis kirjoitin myös tuon edellisen viestin. Kärsämäen kansakoulun v. 1963 aloittanut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...