perjantai 5. lokakuuta 2018

Kesäisempi Skokloster slott (1)

Viimetalvinen visiitti Skoklosterin linnaan oli varsin jäätävä, mutta nyt vierailtiin lämpimämmissä merkeissä. Vasta tällä matkalla kävi ilmi että etualan matalampi rakennus on "vanha kartano", jonka vanhimmat osat palautuvat aina luostarikauteen saakka.Kävi myös ilmi että linnan sisäpihalta talteen otettu sadevesi palveli käymälöiden huuhteluvetenä.


Saatiin myös oikea opastus, suomenkielisen oppaan vetämänä ja dramatisoimana.


Kreivin makuukamari.


Sali ("förmaaki") jossa kreivi otti vastaan vieraansa. Suurikokoinen muotokuva esittää kreivitärtä, Anna Margareta von Haugwitziä. samassa huoneessa oli myös itse kreiviä ja linnan rakennuttajaa, Carl Gustaf Wrangelia, esittävä ratsastajamuotokuva josta kreivin takapuoli näyttää puuttuvan.


Kuninkaiden sali toimi ruokasalina. Katon stukkolohikäärme roikottaa kynttiläkruunua, jonka lasisairaus on harmaannuttanut.Salissa riittää nimensä mukaisesti kuninkaiden kuvia, ja yhden kuningattarenkin...


ja sen takana oli kreivittären förmaaki. Tässä kuten muissakin huoneissa takka oli vain valon tuottamiseen, lämmittäminen hoitui sen vieressä olevalla uunilla, jonka luukku oli takan pesässä.


Kreivittären makuuhuone, joskin oikeasti hän taisi nukkua ns. punaisessa makuuhuoneessa jonka ovi näkyy ylemmässä kuvassa vasemmalla ja alemmassa oikealla.Tämän kulman tornihuone toimi työpajatilana.


Tietysti vilkaistiin taas kuuluissa ase- ja haarniskakokoelmaa...


ja ehkä vieläkin kuuluisampaa keskenjäänyttä juhlasalia.


Kierros päättyi käytävälle, jonka seinille maalatut mietelauseet olivat saaneet inspiraationsa roomalaishuvilasta jossa Wrangel oli nuorena vieraillut.


Omin päin vilkaistiin vielä Wrangeleiden jälkeen linnaa asuttaneen Brahe-suvun huoneita, kuten ruokasalia...


alkovia...


ja keltaista förmaakia.

.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...