keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Rosendals slott

Matkan lopuksi ajeltiin vielä Tukholman Djurgårdenin itäpäähän, jossa itselleni täysin ennentuntemattomana nähtävyytenä tuli vastaan Rosendalin linna.


Palatsi rakennettiin 1820-luvulla ensimmäisen Bernadotte-sukuisen kuninkaan, Kaarle XIV Juhanan kesäasunnoksi. Paikasta oli hyvät yhteydet keskustaan, ja myös salmen takana olevalle armeijan harjoitusalueelle. Palatsin alkuperäinen empiresisustus on kuulemma jäljellä, mutta me tutustuimme paikkaan vain puiston osalta.


Päärakennuksen lisäksi bongattiin vahtitupa...ja kuningattaren paviljonki.


Varsinainen nähtävyys on kuitenkin palatsin takaa löytyvä jättiläismäinen porfyyrivaasi, jonka painoksi kerrotaan peräti yhdeksän tonnia. Maineikasta egyptiläistä porfyyriä se ei sentään ole, vaan ihan kotimaista kiveä Alvdalenista. Siitä veistettiin myös kuninkaan sarkofagi Riddarholmin kirkkoon.


Mielenkiintoisia veistoksia löytyi myös etupihalta, nimittäin Venus Medici...


ja Apollo.


Molempien alkuperäisversiot ovat Firenzen Uffizi-galleriassa, mutta kopioita riittää ympäri maailman. Nämä ovat pronssia, mutta kun Gustaf Mauritz Armfelt halusi oamn aprisna halikon Joensuun/Åminnen kartanoon, joutui hän tyytymään paperimassasta tehtyihin.

Tukholmasta palattiin yölaivalla Turkuun ja suoraan töihin. Työhuoneen pöydällä kävi ilmi, millainen nippu kirjoja oli taas tarttunut mukaan.

.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...