tiistai 25. syyskuuta 2018

Drottningholm

Drottningholmin linna on Ruotsin kuningasperheen koti, mutta suurin osa palatsia on auki myös yleisölle. Tässä näkymä Mälarin puolelta, paikkaanhan pääsee vesitse Tukholman keskustasta.


Linnan historian keskeiset henkilöt. Nimensä "kuningattarensaari" sai Katariina Jagellonican mukaan, mutta itse barokkipalatsin rakennutti leskikuningatar Hedvig Eleanoora. Rokokoosilauksen paikalle antoi kuningatar Loviisa Ulriika, tämän poika Kustaa III puolestaan uusklassistisen, tyyli joka Ruotsissa ja meillä tunnetaankin kustavilaisuutena.


Portaikko on palatsin suunnitelleiden Nicodemus Tessin vanhemman ja nuoremman taidonäyte ja Ruotsin hienoimpia. Alakerran katossa on Hedvig Eleanooran vaakuna.Ruuhkan vuoksi opastettu kierros aloitettiin yläkerran huoneista.Kiinalainen salonki...


jossa kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Mitä kiinalaisimman näköinen kaakeliuuni on tehty venäläisessä posliinitehtaassa...ja lipasto on itse asiassa ulosvedettävä sänky makuupaikaksi kuninkaan unta vartioivalle paašipojalle.


Kuningas Kaarle XII:lle ja tämän kenraaleille omistettu huone.


Pitkä galleria oli omistettu Kaarle XI:n voitolle tanskalaisista Lundin taistelussa 1676.


Valtiosalissa oli muotokuvia kuningas Oskar I:n ajan valtionpäämiehistä.


Kattomaalaus oli linnan näyttävin, vastaavia oli toki muissakin huoneissa.


Prameus jatkui alakerrassa, tässä Loviisa Ulriikan aikainen luomus, vihreä salonki.


Alakerran galleria oli puolestaan omistettu Hedvig Eleanooran miesvainajan, Kaarle X:n sotaretkille ja voitoille Puolaa ja Tanskaa vastaan.


Ehrenstralin salonki oli nimetty maineikkaan taiteilijan mukaan. Maalaukset huoneessa ylistivät Ruotsin kuningassukua.


Kuninkaallinen kehto.


Hedvig Eleanooran paraatimakuuhuone. Hän ei siinä nukkunut vaan otti vastaan arvovieraita. Oppaan mukaan murhatun Kustaa III:n ruumis oli huoneessa esillä jonkin aikaa.


Kirjasto oli valistushenkisen Loviisa Ulriikan ylpeydenaihe. Hänelle työskenteli myös Carl von Linné, josta matkalla tuli myöhemmin vielä paljon puhe.


Muutama näkymä palatsin takana olevasta ranskalaisesta muotopuutarhasta.

Kuuluisa linnateatteri jäi vain vilkaisulle ulkoapäin. Sinne kait pääseekin vain opastetulle kierrokselle.


Oli aika palata Tukholmaan ja jatkaa aamulla kohti pohjoista.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...