keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Kiinalainen paviljonki

Kiinalainen paviljonki (Kina slott) on osa Drottningholmin kuninkaallisen linnan aluetta, ja sinne tehtiin vain pikainen poikkeaminen ennen ohjelmassa ollutta lounasta. Kuningas Adolf Fredrikin puolisolleen Lovisa Ulrikalle 1753 lahjoittama puinen paviljonki korvattiin myöhemmin (1763-69) nyt paikalla olevalla kokonaisuudella joka käsittää päärakennuksen lisäksi joukon sivupaviljonkeja.


Paviljongissa ei yövytty, ja ruokailukin oli ruoanlaiton palovaaran vuoski sijoitettu pihalta katsoen vasemmalla taaimpana olleeseen sivupaviljonkiin. Sen torni näkyy kuvassa puiden takana.








Keittiö oli alakerrassa, ja ateria tarjoiltiin hissaamalla alhaalla katettu ateria ylös lattian läpi kuningasperheen nautittavaksi.


Oikealla puolen sitä vastaava rakennus oli "privat område", mutta pienempi rakennus oli palvellut Adolf Fredrikin puusepänverstaana. Eipä vapauden ajan kuninkaalla juuri sorvaamista kummempaa tekemistä ollutkaan.





Päärakennukseen ehti vain vilkaista. Se on sisustettu kiinalaisella antiikilla, Ruotsin oman Itä-Intian kauppakomppanian maahan tuomia.


Tyyli oli siis chinoiserie, 1700-luvun eurooppalaisten omaperäinen käsitys kaukaisen Kiinan kulttuurista ja taiteesta.



Drottningholmissa vieraileville kiinalaisturisteille epäilemättä hämmentävä kokemus.

Englantilaiseen puutarhaan ei ehditty, mutta sitä kiertäessä osi silmiin sen koristeeksi rakennettu goottilainen torni.

 .

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...