torstai 20. syyskuuta 2018

Sotaa Savossa

Savon rintama oli keskeisestä sijainnistaan huolimatta sisällissodan sivusotanäyttämö, ratkaisevat taistelut kun käytiin suurten kaupunkien Tampereen, Helsingin ja Viipurin hallinnasta.

Sakari Viinikaisen Rautatiesota 1918 - Taistelut Savon rintamalla (2017) kertoo rintamasta, jonka määritteli yksi liikenteellinen elementti, Savon rata, joka ulottui Kotkasta Kajaaniin. Punaisilla olisi ollut mahdollisuus heti alussa edetä Pieksämäelle, saada yhteys pohjoisiin tukialueisiinsa, varsinkin Varkauteen, ja katkaista valkoisten elintärkeä yhteysrata Pohjanmaan ja Karjalan ratojen välillä.

Punaisten huomio oli kuitenkin kiinnittynyt oman yhteysratansa ja sitä myötä kulkeneen suuren asejunan tuloon Pietarista. Kun pohjoiseen vihdoin pyrittiin, pysähtyi rintama Mäntyharjun paikkeille, ja siinä se pysyikin kunnes koko punainen Suomi romahti ja vetäytyminen kohti Kotkan ja Kymin satamia alkoi. Läpimurtoa eivät punaiset saaneet, vaikka Savon radalla kävi yksi sodan kuuluisimmista ulkomaalaisvahvistuksista, parisataa latvialaista tarkk'ampujaa.

Paikallishistorioitsijan kuvaus on sujuvaa luettavaa, joskin paikoin varsin puhekielistä ilmaisuiltaan. Sotaa on käsitelty tasapuolisesti kummankin osapuolen kannalta. Esiin nousee hyvin miten amatöörimäistä kummankin puolen sodankäynti alussa oli. Vähänkin vaativammat saarrostamiset kaatuivat koordinoinnin hankaluuteen, joskin jo pelkkä saarrostuksen pelko sai puolustajat pakenemaan. Tappiot olivat usein varsin vähäisiä, koska tykistöä ei juurikaan ollut, ja muilla aseilla tuli avattiin aina kantaman rajoilta.

Kuolonuhreja tuli vasta kun jokin alue oli vallattu ja vastustajat jääneet voittajien armoille. Varkauden taistelussa kaatui molemmilta puolilta 12-20 miestä, mutta antautuneita punaisia surmattiin välittömästi 80 ("Huruslahden arpajaiset") ja myöhempien kenttäoikeuksien tuomitsemina vielä 150 lisää. Radan eteläpäässä Kouvolassa toimi puolestaan punaisten tuomioistuin joka surmautti toistasataa valkoiseksi epäiltyä ("veripellot").

Kuten nimestä ja kansikuvasta voisi luulla, kirja ei siis keskity panssarijunien taisteluihin - vaikka niitäkin toki Savon radalla käytiin - vaan antaa hyvän yleiskäsityksen Savon rintaman taisteluista koko sodan ajalta.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...