maanantai 9. heinäkuuta 2018

Merivoimat 100 vuotta

Myös itsenäisen Suomen laivasto täyttää tänä vuonna 100 vuotta, ja asiaa juhlistetaan kaksipäiväisellä laivastovierailulla Turussa. Sitten viime syksyn vierailun oli kuri entisestään tiukentunut. Kuvata ei saanut, ja kamerat (ei kuitenkaan kännykät) kerättiin joissain tapauksissa narikkaan. Tässä siis vain kuvia laitureilta käsin, mukana tuttuja aiemmilta vierailuilta. Suomen laivasto oli kiinnittynyt Aurajoen oikeaan rantaan, vieraat vastarannalle.


Virolainen Sakala.


Liettuan Skalvis ja Latvian Virsaitis.


Ruotsalaisten Visbyn muistaa kyllä jokainen sen nähnyt.


Suomen merivoimista oli edustaja jokaisesta alusluokasta. Tässä taustalla suurikokoiset öljyntorjunta-alukset Hylje ja Louhi. Niiden edessä Rauma-luokan ohjusveneitä, sekä vielä niiden edessä Katanpää-luokan miinantorjunta-aluksia.


Hämeenmaa-luokan miinalaivat.


Nähtävää oli myös maissa.
Oikealle rannalla oli myös ilmestynyt upouusi muistomerkki, omistettu vuosien 1945-50 miinanraivaukseen osallistuneille.


Muistomerkin miina oli tosin vanhempaa perua, jo 1900-luvun alusta.


Itselleni tuli aivan uutena tämä vasemman rannan monumentti, mitä ilmeisimmin paikalla olleen telakan rautakourille omistettu.


Tapahtuma jatkuu tänään. Laivat ovat auki yleisölle klo 12-19, ja paraatikatselmus järjestetään kello 10:30 Viking Linen alueella Forum Marinumin vieressä.

2 kommenttia:

Tuomas Värjö kirjoitti...

Viimeisen kuvan monumentti on portugalilaisen Alexandre Farton (alias Vhils) teos Remains, joka paljastettiin kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 Forum Marinumin Linnanpuomin rakennuksen edessä. Silloisella STX:n Turun telakalla koottu, kuten toteat Turun rautakouria kunnioittava "laivan keula" oli tarkoitus siirtää Telakkarannan puolelle jo 2015, mutta siirto vähän venähti. Olisiko tuo nyt ollut nykyisellä paikallaan päälle vuoden tai jopa pari vuotta.

http://www.ts.fi/kulttuuri/246449/Tapio+Rautavaara+innoitti+portugalilaistaiteilijan+ylistamaan+laivanrakentajia

Kari Hintsala kirjoitti...

Kiitos tiedosta! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...