perjantai 27. heinäkuuta 2018

Naantalin kirkko

Naantalin entinen luostarikirkko hallitsee ravintoloiden täyttämän kaupunginrannan näkymää, ja on jo sellaisenaan Suomen kesän symboli.


Miten värikäs lieneekään interiööri katolisella ajalla ollut, on se nyt valkaistun luterilainen.Muistoja katoliselta ajalta on kuitenkin muutama, kuten tämä monstranssikaappi ja kattokruunu.Alttaritaulu on 1400-luvulta...


ja sen alla oleva ojantappurakruunulla kruunattu Kristus.


Pietà 1400-luvun jälkipuoliskolta.


Kasteallas ja piscina-kivi.


Saarnatuoli vuodelta 1622, Henrik Flemingin ja siippansa lahjoittama, ei siis ainakaan saalista 30-vuotisesta sodasta kuten usein Varsinais-Suomen kirkkojen saarnastuoleista sanotaan.


Votiivilaiva on varmaan jokaisessa rannikkopitäjän kirkossa.


Seinämaalaus reformaation ajoilta jo.


Kirkossa on myäs pienoismalli ja kartta kirkonseudusta luostariaikoina. Naantali oli kaksoisluostari, siellä oli siis sekä birgittalaisjärjestön nunnia että munkkeja.Eteisessä saattoi valita mihin hyvään tarkoitukseen kolehtinsa antoi.


Kirkkomalla ovat tietysti sankarihaudat...


muistokivi Karjalaan jääneille vainajille...


mutta nyttemmin myös muistokivi edesmenneille naantalilaisille sotaveteraaneille ja näiden puolisoille.Kirkossa tai kirkkomaalla käymättömätkin ovat Muumimaailmaan mennessään ehkä huomanneet kuitenkin tämän, muistomerkin munkki Jöns Buddelle, "Suomen ensimmäiselle kirjailijalle". Jonkinlaista kunnostusta kivi kyllä kaipaisi.

.

2 kommenttia:

Anna Amnell kirjoitti...

Kiitos kiinnostavasta kirjoituksesta. Olen lainannut kahta kuvaasi blogiini. Kiiitos!
https://amnellinlucia.blogspot.com/2019/09/lucia-olofintytar-skelge-ja-naantalin.html

Kari Hintsala kirjoitti...

Eipä kestä. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...