keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Amurin työläismuseokortteli



Pirkanmaan retken kohteena Tampereella oli Amurin työläismuseokortteli. Hieno opastus tutustutti paikkaan joka oli suurempi kuin olin ajatellut. Talojen perusrakenne oli neljän huoneen kokonaisuus joita yhdisti yhteiskeittiö. Yhteishuussi oli pihan perällä. Huoneet oli sisustettu eri aikakausien esineistöllä 1800-luvun jälkipuoliskolta toisen maailmansodan jälkjeiseen aikaan, ja "asutettu" fiktiivisillä mutta tyypillisillä asukkailla, tehtaantytöillä jne. (henkilöt esiteltiin ovien teksteissä). Huoneita oli todella paljon joten tässä vain kuvia muutamista.







Yksi yhteiskeittiöistä. Huoneissa oli oma lämmityksensä mutta keittiössä saattoi talvisin vesiämpärin sisältö vetää riitteeseen.


Yhteen pihaan oli rakennettu aikakauden mallin mukainen maksullinen yhteissauna. Kummallekin sukupuolelle oli oma pukuhuone mutta itse sauna oli yhteiskäytössä.





Talonomistajan kodin asumistaso oli vuokralaisia prameampaa.



Kivijalkaleipomo 1930-luvulta.



Piharakennukset toimivta talleina ja huusseina.


Tästä korttelin kulman kaupasta alueen museoiminen alkoi 1975.


Nimensä Amuri sai Venäjän kaukoidän Amurinmaan mukaan, siis samalla tavalla kuin meidän Portsamme (Port Arthur). Mutta siinä missä Portsa on sodan pommitustuhoja lukuun ottamatta jäljellä, on puu-Amuri hävinnyt tätä museokorttelia lukuun ottamatta.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...