torstai 10. toukokuuta 2018

Rahaa maan alta

British Museumin Hoard: Hidden History (2015) esittelee museon kokoelmiin eri aikakausilta säilyneitä Britanniasta tehtyjä kätkölöytöjä. Siinä missä Suomessa kolmenkymmenen hopearahan löytyminen samasta paikasta on sensaatio, on Britanniasta jopa kymmenientuhansien kolikoiden kätköjä. Mutta Suomihan ei toisaalta kuulunut antiikin maailmaan, jossa rahatalouden kehittyneisyys tuotti noinkin suuria kätköjä.

Rahojen lisäksi kätköistä on löytynyt myös koruja ja muita jalometalliesineistä, kulta-ja hopeaseppien esineistöä, ja roomalaisajalta jopa haarniskoja. Mielenkiintoisia ovat myös niitä sisältäneen esineet, mm. jo antiikin ajalta on säilynyt "säästöpossuja", keraamisia rukkuja joihin kolikoita saattoi pudottaa kapeasta raosta.

Ennen kätköt löydettiin maankäytön kuten viljelyn tai rakentamisen yhteydessä, nykyisin pääasiassa metallinetsintälöytöinä. Rautakauden ja roomalaisajan rahakätköjä raportoidaan viitisenkymmentä vuosittain, tämä siis kolme vuotta sitten. Kirjasen lopussa esitellään Englannin erikoista muinaismuistolakia sekä arkeologisten löytöjen raportointijärjestelmää (PSA).

British Museum on julkaissut myös useita kirjasia yksittäisistä kätkölöydöistä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...