maanantai 7. toukokuuta 2018

Koiviston kunniamerkit Turun linnassa

Turun linnassa aukeni huhtikuussa näyttely Kahden presidenttikauden kunnia. Päälinnan aulan yläparven vitriineissä ovat esillä kaikki Mauno Koiviston saamat kunniamerkit, suurin osa hänen presidenttikausillaan (1982-1994) valtiovierailujen yhteydessä saamia. Ulkomaiset merkit palautetaan saajansa kuoleman jälkeen maihin josta ne on saatu. Ennen tätä ne ovat nyt esillä Turun linnassa syksyyn saakka ja sen jälkeen Kansallisarkistossa Helsingissä.


Kaikki Pohjoismaat ovat luonnollisesti edustettuna, esimerkkinä tässä Norjan Pyhän Olavin ritarikunnan suurristi ketjun kera. Se on myös hyvä esimerkki kunniamerkkien kierrätyksestä: Norjan vaakunakilpien taakse on kaiverrettu edellisten saajien nimet, mukana mm. Charles de Gaulle.


Vanhan Itä-Euroopan kunniamerkkien erikoisuus oli myös oikeus matkustaa maan julkisessa liikenteessä mukana tulleella "passilla", kuten tässä Puolan kansantasavallan ansioritarikunnan tapauksessa.


San Marinon Pyhän Marinuksen ritarikunnan suurristiä ketjun kera ei Koivisto poikkeuksellisesti saanut valtiovierailun yhteydessä, vaan kiitoksena aloitteestaan koskien Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökomisson työskentelyä.


Koiviston presidenttikaudet osuivat Itä-Euroopan myllerrysten aikaan, joten mukana on monia jo kadonneita ritarikuntia. Bulgarian Balkanvuorten ritarikunta on kertoman mukaan myrskystä selvinnyt ja sitä jaetaan edelleen.


Sosialistimaiden lisäksi kadonnut on myös Nepalin Ojaswi Rajanya -ritarikunta maan muututtua tasavallaksi 2008. Se, ja kaikki esillä olevat 42 kunniamerkkiä löytyvät paitsi Turun linnan vitriineistä, myös kassalla myytävästä (5 €) julkaisusta.


Luettelo Mauno Koiviston kunniamerkeistä (joihin kuului myös tämä kirjallisuudesta tuttu).

Tellervo ja Assi Koiviston haastattelu näyttelyn avajaisissa.

Näyttely on esillä Turun linnassa Turun päivään 16.9.2018 saakka.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...