tiistai 12. huhtikuuta 2016

Rokokoolipasto pukeutuu matkalle

Christian Linningin 1700-luvun puolivälissä valmistama rokokootyylinen lipasto, "mahapiironki", on yksi Turun museokeskuksen huonekalukokoelman helmiä. Perimätieto kertoo että lipasto pelastettiin Turun palosta 1827, luettelointitiedot edelleen sen, että puuseppä Gröndahl "restauroi" lipaston vuonna 1900.


Jotain lipastolle ainakin on tehty. Takaseinässä vanha osa erottuu tummempana, uusi vaaleampana.



Vanhassa osassa on Linningin signeeraus.


Turun linnan tyyli-interiööreissä ja erinäisissä vaihtuvissa näyttelyissä esillä ollut lipasto lähtee taas matkalle, tällä kertaa Lappeenrantaan. Sitä varten se on toimitettu museokeskuksen konservointitiloihin.


Lipastolle tehdään konservaattoreiden toimesta kuntoraportti ja se pakataan: silkkipaperiin, solumuoviin, ja kuplamuoviin, kaikki lopuksi muovikalvolla kokoon kiedottuina.




Nyt tarkkasilmäisimmät kysyvät mitä tapahtui lipaston marmorikannelle, sitähän ei näy konservointitiloissa otetuissa kuvissa. Raskaalle ja helposti halkeavalle kiviesineelle tehtiin oma, levyä joka puolelta tukeva kehikko.


Se puolestaan pakattiin kantokahvoin varustettuun laatikkoon, jonka kantta tässä ruuvataan kiinni.



Lipasto ja muutamat muutkin Turun museokeskuksen kokoelmien esineet lähtevät Lappeenrantaan osaksi Etelä-Karjalan museon näyttelyä Keisarillisia lahjoja Pavlovskin palatsista, joka aukeaa yleisölle 29.4.

Lipastoa pakkaamassa Turun museokeskuksen konservaattorit Sari Selkee ja Emilia Kallinen.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...