tiistai 19. huhtikuuta 2016

Kemi-Tornion taistelut 1944

Mikael "Miku" Grönroosin suunittelema Tornio '44 ilmestyi viime vuonna, ja tuli tuoreeltaan hankittuakin, mutta pelaamaan sitä ehdittin vasta nyt. Peli kuvaa Kemin ja Tornion alueella lokakuun alussa 1944 suomalaisten ja saksalaisten välillä. Lapin sota alkoi tuolloin tosissaan kun valvontakomission painostuksesta ei voitu enää tyytyä seuraamaan saksalaisjoukkojen vetäytymistä, vaan sotatoimiin oli ryhdyttävä 1.10. mennessä. Tuona aamuna alkoikin tapahtua, kun suojeluskuntajoukot valtasivat Tornion ja Oulusta lähteneet 3. divisioonan joukot nousivat maihin Röytän satamassa. Osasto Pennanen varmisti Kemin seudun tehtaiden säästymisen tuholta, mutta ankaria taisteluja käytiin sekä Kemissä että Tornionjokilaaksossa saksalaisten yrittäessä murtautua ulos saartorenkaasta.

Taustoituksen jälkeen avataan pelilaatikko.


Elikkäs normikamaa karttoineen, sääntöineen, nappuloineen ja taulukoineen - ja Mikun vakuutus että on pelin omin käsin pakannut! :-)


Peli ehdittiin viikonloppuna pelata kahdesti, molemmilla kerroilla se päättyi suomalaisten voittoon jo puolessavälissä. Pelissä voi nousta Röytän lisäksi maihin Ajoksessa (Kemin ulkosatatama, kuten Röyttä Tornon) tai suoraan Kemiin. Kohteen valinta vaikuttaa siihen miten pian saksalaisjoukot ryntäävät kartalle Oulun suunnasta tulevaa tietä. Ensimmäisessä pelissä suomalainen nousi kaikkiin kolmeen eli saksalaiset saapuivat Kemin mukaan eli mitä pikimmin. Tässä yritetään pitää Kemin läpi kulkevaa tietä auki perässä tuleville. (Synnyinkotini on heksissä, jossa kuvassa on vihreä saksalainen 1-2-6 yksikkö, eli peli oli pakko hankkia jo kotiseuturakkaudenkin nimissä)


Saksalaiset varuskunnat tunnettiin Suomessa "Pikku-Berliineinä", sellainen oli myös Torniossa, ja sieltä löytynyt alkoholivarasto aiheutti kuuluisasti katkon suomalaisten sotatoimiin. Myös tämä oli otettu pelin säännöissä huomioon: saksalainen saa ennen pelin alkua määritellä kaksi heksiä viinavarastoiksi, joihin tullessaan suomalaisjoukot joutuvat pysähtymään, kärsien ensin kierroksen humalasta (intoxication) ja toisen krapulasta (hangover). Kuvan tapauksessa viinat oli kätketty heti Kirkkoputaan siltojen takaiseen 1 voittopisteen heksiin.


Ensimmäisen pelin hävisin saksalaisena siksi etten ymmärtänyt yrittää puolustaa myös Kemijoen teidenvarsia. Suomalainen livahti sieltä ulos kartalta ja keräsi ulosmenneillä joukoilla tarvittavat 40 pistettä. Jälkimmäisessä jätimme viinasäännön käyttämättä, suomalainen nousi maihin alussa vain Röyttään ja juoksi sen enempää humalan kuin krapulankaan haittaamatta valtaamaan koko Tornionjokilaakson. Parannettavaa olisi siis saksalaisten suoritteessa. Voittaakseen heidän pitäisi pysytellä kartalla liikoja tappioita kärsimättä aivan pelin loppuun ja livahtaa vasta sitten ulos pohjoisreunalta.

Peli kestää 1.-8.10. ja sekä päivä että yö pelataan erikseen eli kierroksia on 16. Sään heittää kumpikin pelaaja omalle vuorolleen erikseen, ja se voi olla aurinkoinen (lentäminen ja maihinnousut sallittu), pilvinen (vain maihinnousu sallittu) tai myrskyinen (ei lennetä eikä laivailla). Osastot ovat komppanian vahvuisia ja niitä on aika paljon, counter glutter on paikoin tosiasia. Lisäksi on sanottava että taistelusäänöt olivat peräti konstikkaat.

Tässä vielä yksi kuva ensimmäisestä pelistä, Kemin ja Tornion väliseltä tieltä Kaakamon paikkeilta...


...sillä sinne sattui osumaan saksalainen Panzer-Abteilung 211, juuri niille sijoille joille sen ranskalaiset Somua S-35 -panssarivaunut 1944 pysäytettiin. (Kuvat: SA-kuva)




.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...