tiistai 2. helmikuuta 2016

Monumentteja ja matkamuistoja

Koska Berliinin Siegessäule on itsessään monumentti, sopii sinne kuin nakutettu monumentteja esittelevä näyttely....


 ...monumentteja sellaisia kuin vaikkapa Siegessäuleakin kuuluisampi Berliinin symboli, Brandenburgin portti.


Napoleon oli yksi historian suurimpia sotarosvoja. Brandenburgin portin valjakko vietiin Pariisiin, mutta jouduttiin palauttamaan keisarin kukistuttua. Pilakuva aiheesta on varsin kuuluisa.


Kolmas Berliinin symboli on tietysti parlamenttitalo, Reichstag.


Berliinin seudun muita monumentteja.


Keskisessä Saksassa puolestaan on Leipzigin kansaintaistelun (1813) muistemerkki. Se omistettiin kaatuneille sotilaille, ei taistelua johtaneille ruhtinaille, eikä siinä siksi ole mitään ratsastajapatsaita.


Napoleonin vastaista vapausotaa muisti myös Baijerin Kelheimiin noussut Befreiungshalle.


Toisaalla Baijerissa, lähellä Regensburgia, taas on tämä Parthenonista innoituksena saanut ja saksalaisten suurmiesten muistomerkiksi rakennetttu Walhalla. (Miksi sen kulmalla on hattu, en tiedä. Monia vitriinejä oli piristetty jollain pikku esineellä.)


 Läntisen Saksan muistomerkkeihin...


...kuuluu puolestaan Hermannsdenkmal, Teutoburgin taistelun (9 jKr.) muistoksi pystytetty, mutta viimein valmistuessaan (1875) pikemminkin voittoa Ranskasta juhlistanut pytinki.


Englantilaiset ovat omineen Waterloon taistelun (1815) niin että harvemmin muistaa miten saksalainen voitto se oli, ratkaisihan taistelun lopulta Blücherin johtamien preussilaisten mukaantulo.


Mukana oli myös italialaisia monumentteja...


...ja niistä kuuluisin, Colosseum.


Tästä olikin enää lyhyt matka (sic) siihen miten kansakuntien muistomerkeistä ja kuuluisista rakennuksista on tullut matkamuistorihkaman peruskamaa. Saammeko palan vierasta kaupunkia mukaamme ostamalla siellä olevan rakennelman miniatyyrikoossa? (Oikeanpuoleisin muistuttaa kovin Korppoon madonnaa muttei taida olla.)


Ja ihan pakkohan tähän on lopuksi laittaa pätkä omaa matkamuistokokoelmaa kaapin reunalta.


Keräättekö itse miniatyyrirakennuksia?

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...