perjantai 5. helmikuuta 2016

Vetenalaset vehkeet

Forum Marinumissa avautui tänään näyttelys sukellusveneiden historiasta Suomessa.


Tässä vain muutama eilisiltaisen avajaistungoksen keskellä napattu kuva. Esillä oli mm. Vesikon alkuperäinen 20 mm madsen-konetykki.


Olipa näytteillä myös Vesikon käymälä. Se on poistettu varapoistumistien myötä kun alus kunnostettiin museoksi Suomenlinnan rantaan.Venäläinen miinafregatti Ladogan upotti saksalaisen sukellusveneen ensimmäisen maailmansodan aikana laskema miina. Hylky on kuuluisa runsaista meriarkeologista löydöistään. Yllättävän hyvin oli säilynyt mm. meriupseerin juhlapuvun hattu.
Näyttelyn keskiössä olivat tietysti suomalaiset sodanaikaiset sukellusveneet, kaikkian viisi, joista kaikki paitsi yksi Turussa rakennettuja. Rakennuspaikkakin oli juuri näillä kulmilla ja yksi Aurajokeen aikoinaan telakalta lasketuista oli Iku-Turso.


Näyttely on hyvin kuva- ja tekstipainotteinen, joten jätin suosiolla enemmän perehtymisen toiseen kertaan. Mieleen jäi kuitenkin asia jota en ollut ennen tiennytkään. Saksalaisista sukellusveneistä upposi miehistöineen sodan aikana puolet, mutta Suomessa sukellusveneet olivat sodan tuvallisin aselaji: ainutkaan sukellusvenemies ei kuollut tai haavoittunut sotatoimissa

Keveympää sisältöä edusti kommodori (evp) Kai Varsion sukellusveneaiheisten postimerkkien kokoelma, lähes 500 kpl. merkit olivat esillä alkuperäisinä ja suurennoksina, ja kertoivat sukellusveneiden kehityksen historian varsin kattavasti.Ja sitten oli ihan oikea sukellusvene, vieläpä keltainen. Trooppisille vesille tilattu turistisukellusvene Inati on valmistettu Raisiossa 1993.Eilen vietettiin myös parin muun näyttelyn avajaisia:
Saara Ekström Alkemia, WAM
Miikka vaskola, Turun taidemuseo

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kaksi sukellusvenemiestä kylläkin tuli hulluiksi.

Kari Hintsala kirjoitti...

Aivan, ja oliko niin että toinen näistä haavoitti itseään vapautuakseen palveluksesta jos muistan tekstin oikein. Ehkä "särkyneet mielet" tulisi myös lukea taistelutappioihin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...