keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Numismaattinen aikakauslehti 1/2016

Suomen numismaattiseen yhdistykseen en oikeastaan kuulu minä vaan poikani, mutta kun se postiluukusta kerran tulee, niin kommentoidaan. Kysehän on suurimmalta osin kuvitetusta huutokauppaluettelosta, mutta alussa on aina muutama artikkelikin, nyt tosin tavallista niukemmin.

Lehden avaa yhdistyksen puheenjohtajan tervehdys, jossa murehditaan museoiden rahoituksen alasajoa, ja ihmetellään Kansallismuseon uudistuksen yhteydessä tehtyä päätöstä lopettaa rahakammio omana näyttelynään ja ripottaa numismaattinen esineistö muun näyttelyn sekaan. Itse ihmettelen samaa, nähtäväksi jää miten tässä onnistutaan.

Bengt Fagerholmin artikkeli esittelee kiinalaisen 500000 CGU:n (Customs Gold Unit) setelin, jollaista ei tiettävästi pitäisi olla olemassakaan, mutta niin vain on. Merkillinen (kultakantainen) rahayksikkö oli nimensä mukaisesti tarkoitettu tullien maksamiseen, ja kärsi inflaatiosta siinä kuin muukin seteliraha.

Rahakammion eläkkeelle jäänyt esimies Tuukka Talvio aloittaa sarjan numismatiikan historiasta Suomessa, ja ensimmäisessä osassa käsitellään Elias Brenneriä, joka tunnetaan ehkä parhaiten taiteilijana, mutta jolla on vankka asema myös numismatiikan historiassa. Miniatyristinä hän oli taitava piirtämään rahojen yksityiskohtia julkaisuunsa Thesaurus nummorum Sueo-gothicorum (1691).

Kuten jo sanottu, lehti on huutokauppajulkaisu ja kuvituksena on värikuvia jos jonkinlaisista kolikoista ja poleteista antiikin ajoista nykypäiviin.


1 kommentti:

Anders Segersven kirjoitti...

Elias Brenner puheen olleen; mainittakoon että Numismaattisen yhdistyksen merkin keskiössä on Brennerin vaakuna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...