Pitkästä aikaa Turun museokeskukselta on ilmestynyt kulttuurihistoriallinen näyttelyjulkaisu, Keisarillisia lahjoja Pavlovskin palatsista, liittyen tietysti samannimiseen näyttelyyn. Itse asiassa kirja on ilmestynyt kahtena versiona, suomalais-ruotsalaisena sekä englantilais-venäläisenä.
Julkaisussa on kaksi Pavlovskin palatsimuseon tutkijoiden artikkelia. Aleksei Guzanov kertoo palatsin alkuperäisestä isäntäparista, keisari Paavali I:stä ja keisarinna Maria Fjodorovnasta, ja varsinkin näiden "salanimillä" (Pohjolan kreivi ja kreivitär) tekemästä matkasta Italiaan, Ranskaan ja Saksaan vuosina 1781-82. Samanlaisen grand tourin teki vähän myöhemmin (1783-84) myös Kustaa III, ja molemmilla matkoilla oli huomattava vaikutus uusklassimin leviämiseen turistien kotimaissa. Paavali oli tosin vielä tuossa vaiheessa vasta kruununperijä, ja kuten muistamme hänen keisariutensa jäi hyvin lyhyeksi, mutta Maria eli leskenä vielä pitkään saaden ja antaen lahjoja lapsilleen ja lastenlapsilleen. Kirjan kannen kuvituksena on kopio Marian itsensä valmistamasta medaljongista, jossa profiilikuvina kaksi lastenlasta, tulevat keisarit Aleksanteri I ja Nikolai I.
Paavalin ja Marian liitosta polveutuivat kaikki myöhemmät Romanovit. Heidän lahjakulttuuristaan kertoo Olga Bazenovan artikkeli. Joulukuusi oli vakiintunut Venäjän hoviin jo 1800-luvun alussa, ja kaikille perheen jäsenille laitettiin oma kuusi lahjoineen, joten Talvipalatsin Kultaiseen saliin nousi todellinen kuusimetsä. Myös nimi- ja syntymäpäivinä annettiin lahjoja.
Myös yhteisöt ja yksityiset antoivat lahjoja keisarille, tosin keisarin kanslia aina hyväksyi ne etukäteen ja antoi vastalahjaksi lahjan arvoa vastaavan esineen tai rahasumman. Lahjat saattoivat olla varsin erikoisia, kuten "kolme pulloa nestettä hiusten kasvattamiseen" tai hedelmiä puusta jonka alla filosofi Platonin kerrottiin työskennelleen.
Näyttelyluetteloon on kuvattu kaikki Pavlovskista lainatut esineet (ei siis Turun ja Lappeenrannan museoiden esineitä). Kuvat ovat jääneet kooltaan hieman pieniksi, mutta suurempikokoisina kuvina on muutama hienoimmista esineistä muualla kirjassa artikkelien yhteydessä. Tai hienoimmista ja hienoimmista, aika uskomattoman upeitahan nämä kaikki ovat. Ja mikä hämmästyttävintä, tätä julkaisua saa Turun linnan Fatabur-kaupasta kymmenellä eurolla - siis kympillä!
Näyttely on esillä Turun linnassa 3.4. saakka, ja sen jälkeen Lappeenrannassa 29.4. - 2.10.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti