Malborkissa osallistuimme Itämeren alueen linnojen yhteistoimintaelimen kokoukseen, teemana oli restaurointi, ja siihen liittyen tutustuimme menossa olevaan päälinnan kirkon restaurointiin. Kirkko on kokenut monia vaiheita, mm. barokkisisustuksen kauden, mutta 1800-luvun lopulla saksalaiset "palauttivat" ajan hengessä sille keskiaikaisen asun. Puolalaisten on nyt päätettävä miten paljon he seuraavat saksalaista entisöintiä ja miten paljon omien tutkimustensa tuloksia. Kirkko on linnan itäpuolella, mistä syystä se kärsi pahoin taisteluista, kuten tässä kuvasuurennoksesya näkyy.
Itäpäädyssä oli ollut suurikokoinen Madonna ja lapsi -veistos, myös se on tarkoitus restauroida, mutta tällä hetkellä paikalla on vain sitä esittävä kuva.
Jo oviaukon luona nähtiin yksi ongelmista: 1800-luvun restauroijien käyttämä sininen pigmentti on muuttunut ajan saatossa vihreäksi ja antaa aivan toisen vaikutelman kuin oli alunperin tarkoitus.
Sisällä paiskittiin töitä, ja telineille kiipesimme me delegaatioiden jäsenetkin.
Holvit alkoivat olla jo aikaa valmiina, tässä niitä jo rapataan.
Holvin huippuja valmiina ja kesken.
Ruoteita.
Rakennuskonservaattori ongelman äärellä.
Ja milloin ikkunan ääreen oli mahdollisuus päästä, avautuivat täältä ylhäältä hyvät näkymän linnan ympäristöön.
Kirkon alla on Pyhän Annan kappeli, jonne on haudattu seitsemän ritarikunnan suurmestaria, myös Tannenbergin taistelussa 1410 kaatunut Ulrich von Jungingen. Myös kappeli oli restauroitavana.
Ja kun tässä pyöritään, niin vilkaistaan kirkon vierelle, joka niinikään oli kävijöiltä suljettu. Sinne on koottu ritareiden hautakiviä myös muualta Puolasta, mm. Gdanskin ritarikuntalinnan kaivauksista löytyneitä.
.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti