Museon vintiltä löytyi digitointihankkeen yhteydessä tavallisten koulukarttojen joukosta myös käsinpiirretty, melko suurikokoinen ja seinälle ripustettavaksi tarkoitettu karttaluonnos.
Otsiikon mukaan kyseessä on Karttaskissi 22. AVar.K:n / 1. D:n perustamista ATp:sta etenemisvaiheessa v. 1941. Armeijajargonin takaa löytyy Varsinais-Suomessa jatkosodan alussa perustettu 1. Divisioona ja siihen kuulunut 22. ampumatarvikevarastokomppania (22. AVarK). ATp:t taas ovat komppanian perustamia ampumatarvikkeiden täydennyspaikkoja, joiden listaus jatkuu aina kesään 1944 saakka. taulukossa on myös "vaihdetut" ampumatarvikemäärät tonneina, otaksun tämän tarkoittavan joukoille toimitettuja ammusmääriä. Etenemisvaiheessa ei samassa paikassa monta päivää ehditty olemaan, asemasotavaiheessa taas ei usein muuttaa tarvinnut.
Luovutetun Karjalan ja Itä-Karjalan paikannimet ovat tuttuja sotahistoriansa tai edes Tuntemattoman sotilaansa lukeneelle, komppania reitti Petroskoihin (Äänislinnaan) vastasi melko lailla Väinö Linnan kuvaaman kk-komppania reittiä. Sieltä ampumatarvikevarastokomppaniamme kuitenkin jatkoi Maaselän kannakselle, ei Syvärille kuten romaanin sotilaat. Ampumatarvikkeiden täydennyspaikat on merkitty melko hailakoilla punaisilla ympyröidyillä numeroilla.
Ampumatarvikevarastokomppaniat olivat osa huoltomuodostelmia, niitä kuului divisioonaan yksi ja armeijakuntaan kaksi. Komppanian muodostivat erilliset jalkaväki- ja tykistöampumatarvikevarastojoukkueet, kaasusuojelutarvikejoukkue ja toimitusjoukkue.
Huoltojoukkoina ampumatarvikkeista vastanneet osastot ovat sotahistorian katveessa, ei kirjoitettu niiden sotilaista Kansa taisteli -lehdessä, eipä mainitse tätä yksikköä vielä Sotasampokaan, joskin eräiden muiden ampumatarvikevarastokomppanioiden päiväkirjoja sen kautta jo digitoituna löytyy.
Miten kartta on koulukarttojen joukkoon eksynyt, ei valitettavasti ole tiedossani.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti