Suomen Klassillisen Arkeologian Seuran lehti Fossa näyttää typistyneen kahteen numeroon vuodessa. Vuoden jälkimmäisessä numerossa Sarianna Kivimäki kertoo opinnäytteestään jossa on laskettu Ateenan Dionysoksen teatterin yleisömäärää istuinpenkkien merkintöjen perusteella. Merkillistä kyllä Kreikan muinaismuistohallinnolta oli herunut lupa tutkimiseen ainoastaan valokuvaamalla, ei mittaamalla - varsin tarkkaa tuntuu siis olevan, ainakin joissain tapauksissa. Laskelmien tulos oli 17000-20000 katsojaa teatterin laajimmassa vaiheessa.
Juha Tuppi esittelee väitöskirjansa aihetta, esiroomalaisia tieleikkauksia Keski-Italiassa. En ollut moisista kuullutkaan saati, siitä, että pehmeään tuffiin on hakattu joa 20 metriä syviä ja useita metrejä leveitä kuiluja. Joissakin tapauksissa ovat kyseessä "sisäänkäynnit" hauta-alueille, mutta useimmiten väyliä keskuksista periferia resursseille. Teiden mahdollisia yhteyksiä aikansa valtarakenteisiin on havainnollistettu esimerkillä nykyajasta, Israelin palestiinalaisalueiden läpi rakennuttamasta valtatie 443:sta.
Eeva-Maria Viitanen oli käynyt Espoon kaupunginmuseon Gladiaattorit - Kuolema ja voitto Colosseumilla -näyttelyssä ja hyväksi sen havainnut. Aidot esineet tosin vaikuttivat jäävän kaiken havainnollistuksen ja elävöityksen varjoon, mutta sellaistahan se nykyään on. Saa nähdä tuleeko näyttelyssä käytyä, auki se on 27.3.2016 asti, mutta en ole Ahertajantie 5:n WeeGeessä käynyt kuin tilausbussilla jonkin viiteryhmäni mukana. Itse asiassa en tiedä miten sinne muuten pääsisikään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti