perjantai 27. helmikuuta 2015

Banqueting House

Banqueting House on osa historiallisten kuninkaallisten palatsien (Historic Royal Palaces) sarjaa, ja sijaitsee Whitehallissa. Se on ainoa jäänne kuninkaallisesta palatsista, jonka muu osa paloi 1698. Banquet tarkoitti renessanssiaikana jälkiruokien nauttimista, jota varten alettiin rakentaa omia rakennuksia. Talon ensimmäinen versio Elisabet I:n aikana oli vielä puuta, ja verhottu kankaalla joka oli maalattu muistuttamaan kiviseinää. Kiviseksi se rakennettiin Stuartien aikana ja tämän dynastiaan historiaan talon kohtalo onkin kietoutunut. Arkkitehtinä oli Inigo Jones, mutta rakennuksen ulkopinta oli käydessämme remontin kourissa. Sisällä on nähtävänä oikeastaan vain yksi suuri sali.


Varsinainen nähtävyys ovat kattomaalaukset, itsensä Rubensin tekemät, maalattu Alankomaissa kankaalle ja kiinnitetty kattoon. Ne tilasi Kaarle I 1630-luvulla isänsä Jaakko I:n kunniaksi.
Niska kenossahan niitä sai katsella, mutta saattoi myös asettua mukavasti säkkituoliin ja tarkkailla barokkiajan symboliikkaa sieltä käsin.


Toinen vaihtoehto oli katsella kattoa säädeltävien peilien kautta. Tämä kikka on ollut käytössä 1900-luvun alusta saakka.


Katon kultausten eri työvaiheet.


Hallitsijian valtaistuin.


Ennen Rubensin maalauksia hallia oli käytetty lähinnä teatraalisiin naamiaisjuhliin, sen jälkeen ulkovaltojen lähetiläiden vastaanottoon. Dramaattisin historian käänne koettiin 1649, jolloin Kaarle I vietti rakennuksessa vimeiset hetkensä ennen kuin hänet mestattiin sen vierellä. 1600-luvun jälkeen Banqueting House toimi kirkkona ja jopa sotamuseona. 1964 rakennus avautui nykymuotoisena suosittuna tapahtumatilana mmm. muotinäytöksille. Joka vuoden tammikuun 30. päivä on kuitenkin varattu Kaarle I:n mestauksen muistojumalanpalvelukselle.

2 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

No kyllä on järjestetty hulppeat tilat jälkiruokien nauttimiselle. Minä olisin mielelläni valinnut säkkituolivaihtoehdon kattomaalausten ihasteluun.

Kari Hintsala kirjoitti...

Nimi tuli jälkiruoista, mutta kun tämä talo valmistui, se oli näyttämönä naamiaisille, jotka olivat monimutkaisia ohjelmanumeroita lavasteineen ja sisälsivät mm. palavia soihtuja. Rubensin maalausten paikoilleen asentamisen jälkeen niitä ei enää järjestetty koska soihtujen savu olisi noennut maalaukset. Tilasta tuli sen jälkeen lähettiläiden vastaanottopaikka. Maalaukset ylistivät Stuartien suvun kunniaa lähettilään lähestyessä valtaistuimellaan olevaa kuningasta. Propagandataidetta puhtaimmillaan. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...