tiistai 10. helmikuuta 2015

Jenkkilaivaston sissit

Kelpuutin Eugene Liptakin kirjoittaman World War II US Navy Special Warfare Units -kirjasen postauksen aiheeksi siksi, että näemmä, itse siis, voin vielä löytää jotain käymätöntäkin sarkaa toisesta maailmansodasta.

"Amphibious scouts & raiders" olivat tietysti tuttuja entuudestaan, he olivat niitä miehiä jotka ennen suurta maihinnousua nousivat öisin Normandian rannoille keräämän maanäytteitä ja tutkimaan kantaisiko rantahiekka panssareita. Sen sijaan "Beach Jumpers" oli osasto, jonka toiminta oli minulta mennyt aivan ohi. He harhauttivat vihollista maihinnousujen yhteydessä soittamalla nauhalta laivoista savuverhon suojassa kettinkien kolinaa, komentohuutoja, panssareiden moottoreiden pörinää yms. aivan toisaalla kuin mihin varsinainen maihinnousu suuntautui.

"Naval Combat Demolition Units" oli taas tuttu, sen epäkiitollisena tehtävänä oli räjäytellä Normandian maihinnousurannan teräsesteitä vihollistulessa. "Underwater Demolition Teams" teki sitä Tyynellämerellä. Tuntemattomampi puolestaan oli "Naval Group China", jonka tehtävänä oli kouluttaa kiinalaisia sissisotaan japanilaismiehittäjiä vastaan ja organisoida alasammuttujen amerikkalaislentäjien pelastamista. Erityisen keskeistä oli kuitenkin meteorologinen toiminta. Tyynenmeren säärintamat muodostuvat Aasian mantereella ja liikkuvat sieltä itään, joten Kiinaan sijoitetut sääasemat antoivat mahdollisuuden ennakoida säätilannetta Tyynenmeren saarille tehtyjen maihinnousujen aikana.

Piirtäjänä on ollut Johnny Shumate, taiteilijana keskikentän puurtaja, Pasilaa siteeratakseni.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista nippelitietoa. Kävikö kirjassa ilmi japanilaisten vastatoiminta Kiinaan sijoitettuja säätieteilijöitä vastaan? Samanlaista "sääsotaa" nimittäin käytiin Grönlannissa, jossa muodostuu Pohjois-Atlantin säärintamia ja joka siten oli sekä liittoutuneiden ja saksalaisten kiinnostuksen kohteena.

Kari Hintsala kirjoitti...

Ei oikein käynyt ilmi että olisivat olleet edes jyvällä siitä. Toisaalta Kiinaahan ei muutenkaan pystytty miehittämään muuten kuin suurimpien kaupunkien ja pääliikenneväylien osalta. Syrjemmällä sai mittailla tuulta ja sadetta ilmeisen rauhassa. Sääasemia mainittiin olleen Mongoliassa saakka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...