tiistai 3. helmikuuta 2015

Amerikkalaiset vastaan britit

Ospreyn vuonna 2014 alkaneessa uudessa sarjassa Combat asetetaan vastakkain kaksi vihollisarmeijoiden taistelijaa, siis samaan tapaan kuin Duel-sarjassa ovat vastakkain sotakoneet (ja toki nitä käyttävät miehet). Painopiste on tässäkin maailmnansodissa, mutta vanhempia aikoja edustaa Amerikan vapaussodan Continental vs Redcoat. Punatakit olivat tietysti brittejä, amerikkalaisten armeija taas tunnettiin tuolloin nimellä Continental Army, mitä ilmeisimmin sikis että se perustettiin siirtokuntien mannermaakongressin (Continental Congress) toimesta.

Kirjanen esittelee ensin kummankin puolen jalkaväkisotilaan koulutuksen, varustuksen, uniformun jne. minkä jälkeen kerrotaan kolmesta taistelusta (Brandywine, Monmouth Courthouse ja Cowpens). Amerikan vapaussotaa on Ospreyn julkaisuissa käsiitelty varsin paljon, joten mitään kovinkaan uutta, piirroskuvitusta lukuun ottamatta, ei tästä löydy.

Eräs yksityiskohta oikeuttaa kuitenkin postauksen. 1700-luvun sotilaan ammukset olivat pakattuina paperikääröissä, joissa oli kuula ja sen tarvitsema ruutimäärä. Näitä eräänlaisia patruunan edeltäjiä, kartusseja, sotilas kantoi olkalaukussa. Niiden kannessa oli usein jonkinlainen joukko-osaston tunnus, hallitsijan monogrammi tms. Ensimmäisen kerran luin että tuo mahdollisesti painavakin pronssimötikkä piti kannen läpän alhaalla niin etteivät kartussit putoilleet laukusta taistelun aikana. Näemmä voi militariasta aina oppia jotain uutta.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...