Varsinainen nähtävyys ovat kattomaalaukset, itsensä Rubensin tekemät, maalattu Alankomaissa kankaalle ja kiinnitetty kattoon. Ne tilasi Kaarle I 1630-luvulla isänsä Jaakko I:n kunniaksi.
Niska kenossahan niitä sai katsella, mutta saattoi myös asettua mukavasti säkkituoliin ja tarkkailla barokkiajan symboliikkaa sieltä käsin.
Toinen vaihtoehto oli katsella kattoa säädeltävien peilien kautta. Tämä kikka on ollut käytössä 1900-luvun alusta saakka.
Katon kultausten eri työvaiheet.
Hallitsijian valtaistuin.
Ennen Rubensin maalauksia hallia oli käytetty lähinnä teatraalisiin naamiaisjuhliin, sen jälkeen ulkovaltojen lähetiläiden vastaanottoon. Dramaattisin historian käänne koettiin 1649, jolloin Kaarle I vietti rakennuksessa vimeiset hetkensä ennen kuin hänet mestattiin sen vierellä. 1600-luvun jälkeen Banqueting House toimi kirkkona ja jopa sotamuseona. 1964 rakennus avautui nykymuotoisena suosittuna tapahtumatilana mmm. muotinäytöksille. Joka vuoden tammikuun 30. päivä on kuitenkin varattu Kaarle I:n mestauksen muistojumalanpalvelukselle.
2 kommenttia:
No kyllä on järjestetty hulppeat tilat jälkiruokien nauttimiselle. Minä olisin mielelläni valinnut säkkituolivaihtoehdon kattomaalausten ihasteluun.
Nimi tuli jälkiruoista, mutta kun tämä talo valmistui, se oli näyttämönä naamiaisille, jotka olivat monimutkaisia ohjelmanumeroita lavasteineen ja sisälsivät mm. palavia soihtuja. Rubensin maalausten paikoilleen asentamisen jälkeen niitä ei enää järjestetty koska soihtujen savu olisi noennut maalaukset. Tilasta tuli sen jälkeen lähettiläiden vastaanottopaikka. Maalaukset ylistivät Stuartien suvun kunniaa lähettilään lähestyessä valtaistuimellaan olevaa kuningasta. Propagandataidetta puhtaimmillaan. :-)
Lähetä kommentti