Kun Turussa saatiin viime vuonna katsella vain Titanicin rakentamisessa käytetyn niitin kopiota, oli nyt nähtävillä aitoja esineitä, niin niittejä, posliineja kuin vaikka mitä, varsin isojakin objekteja. En ollut totta puhuen tajunnutkaan miten paljon tavaraa sieltä on vuosien mittaan nostettu (ja ottaen huomioon että vastaavia näyttelyitä on maailmalla samaan aikaan puoli tusinaa muitakin).
Ennallistuksina oli rakennettu hyttejä, niin prameita...
kuin vähemmän prameita...
hyttiosaston käytävä (no joo, oikeasti se oli suorassa, mutta houkutus oli liian suuri)...
sekä tietysti se kuuluisa portaikko kelloineen, ylivoimaisesti suosituin kuvauskohde.
Lyhyesti (ja jälkiviisaasti) kerrottuna kohtalokas virhe oli sekä yrittää väistää että jarruttaa samaan aikaan. Jarrutus vei ohjailtavuuden, ja jäävuori pääsi viiltämään auki viisi laipioitua osastoa. Ilmeisesti laiva olisi kestänyt kohtisuoran törmäyksenkin paremmin.
Näyttelyn lopussa on listaus selviytyneistä ja menehtyneistä. Herra Hakkarainen ei selvinnyt. Titanicin uppoaminen oli hyvin suomalainen onnettomuus, olihan hukkuneista 43 suomalaisia. Virolaisia oli mukana vain kaksi, joista toinen menehtyi.
Sadan vuoden takaisesta tragediasta oli vain askel viihteeseen. Muuan menestyselokuva on tehnyt Titanicin keulasta niin sanoaksemme ikonisen. Maksua vastaan olisi voinut kuvauttaa itsensensä periodipuvuissa Leonardo di Caprion ja Kate Winsletin hengessä.
Näyttely on auki enää maaliskuun loppuun.
1 kommentti:
Omakin kirjoitus varmaan tulossa. Mutta näköjään päivillä on eroja, sillä tosiaan lauantaina ei näyttelystä tuollaisia kuvia olisi voinut ottaa. Eihän niissä sun kuvissasi ole yhtään ihmistä. Museon sisälläkin oli sinne sisäänkäynnin/kahvilan rapuille asti jonoa, että pääsi Titanic-nääyttelyyn. Hyvä, sillä näin rajoitettiin siihen näyttelytilaan pääsemistä. Siellä kuitenkin pystyi lukemaan tekstejä ja näkemään esineitä aika hyvin.
Lähetä kommentti