tiistai 11. helmikuuta 2014

Kansallispyhimyksen kappeli ja kuninkaan sydän

Vilnan tuomiokirkko sijaitsee suuriruhtinaiden palatsin vieressä. Aikoinaan sen paikalla on ollut pakanallinen temppeli, ja kirkko 1200-luvulta lähtien. Nykyisen uusklassisen muotonsa rakennus sai 1700-luvun lopulla. Neuvostomiehityksen aikana siinä oli autokorjaamo ja myöhemmin taidegalleria, kirkoksi se vihittiin jälleen 1989. Tässä sisäänkäynti iltakajosssa, oikealla kellotorni.


Opastettu kierros vei itäpäädyn eteläpuoliseen, Liettuan kansallispyhimyksen Pyhän Kasimirin muistoksi rakennettuun kappeliin, jonka rakennuttajia olivat Puola-Liettuan Vaasa-sukuiset hallitsijat, Juhanan ja Katariinan poika Sigismund III ja tämän poika Vladislav IV.



Pyhän Kasimirin hopeinen sarkofagi. Maalauksessa hänellä on kaksi oikeaa kättä, eri versioita syystä voi lukea Wikipediasta.


Teksti kertoo että Vladislav IV:n "sydän ja sisuskalut" (cor et viscera) on haudattu tänne, loput tomumajasta on Krakovassa. Vladislav on mainittu sekä Puolan että Ruotsin kuninkaaksi, jälkimmäisestä arvosta pidettiin kiinni Olivan rauhaan 1660 asti.


Vaasoja ehti Puolan valtaistuimella olla vain kolme. Vimeiseksi jäi Vladislavin velipuoli Juhana II Kasimir, jonka haudalle osuin Saint-Germain-des-Présin kirkossa Pariisissa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...