Gediminasin torni on saanut nimensä ruhtinas Gediminasista. Hänen aikanaan se oli vielä puinen, ensimmäinen tiilinen torni nousi vasta 1400-luvun alussa.
Legendan mukaan Gediminas oli yöpynyt tulevan Vilnan paikalla ja nähnyt unta rautaisesta sudesta. Pakanapappi tulkitsi unen tarkoittavan että paikalle tulisi perustaa vahva linna. Ja niin tehtiin. Rautasusi oli saanut tornissa hahmon nykytaiteilijan luomuksena.
Tornissa oli jälleen linnavuoren alueen pienoismalleja. Tämän mukaan huipulla oli säilyneen tornin ja palatsin lisäksi ollut muuri ja pari-kolme muuta tornia.
Muutoin näyttely koostui lähinnä vanhasta raudasta ja meitä vanhan raudan ystäviähän sellainen aina ilahduttaa, ja kuvatakin sai.
Lähihistorian tapahtumalle, vuoden 1989 Baltian ihmisketjulle, oli omistettu oma kerroksensa.
23. elokuuta 1989 arviolta kaksi miljoonaa Baltian maiden asukasta muodosti ketjun Vilnasta Riian kautta Tallinnaan antaen vaikuttavan näytön itsenäisyystahdostaan. Tuolloin oli tullut kuluneeksi 50 vuotta Baltian maiden miehitykseen (ja Suomen talvisotaan) johtaneen Molotov-Ribbentrop-sopimuksen solmimisesta Saksan ja neuvostoliiton välillä.
Eteläpäässään ketju alkoi täältä, Gediminasin tornilta. Sen seinässä on laatta tapahtuman muistoksi. Tänä vuonna ketjusta tulee kuluneeksi 25 vuotta.
Tornin avonaiselta huipulta on näkymät mm. vanhaankaupunkiin...
Nerisjoen takana olevalle pilvenpirtäjäkeskittymälle (joista vasemmanpuoleisin oli hotellimme)...
ja idässä olevalle vuorelle, jonka kolme ristiä on pystytetty keskiajalla surmattujen fransiskaanimunkkien muistolle.
.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti