maanantai 17. helmikuuta 2014

Vilnan vanhaakaupunkia

Vilnan varsinainen turistirysä, vanhakaupunki, ulottuu pitkänomaisena linnavuorelta etelään kaupunginmuurin jäljelläolevalle pätkälle.


Kaupunginportti ei ole mikä rahansa kulkuväylä, vaan Itä-Euroopan katolilaisten suosituimpia pyhiinvaelluskohteita, "aamunkoiton portti", jonka sisäpuolella on samanniminen kappeli (sen sisään voi kurkistaa Liettuan nähtävyyksiä esittelevällä virtuaalisivustolla.


Raatihuoneen aukio.


Uusklassinen vanha raatihuone aukion toiselta puolen nähtynä. Nykyään se on moninaisten tapahtumien näyttämönä.


Yksi tapahtumista oli George Bush nuoremman vierailu 2002. Tuolloin hän sanoi että Liettuan viholliset ovat myös USA:n vihollisia. Vilnalaiset olivat valaneet lupauksen varmemmaksi vakuudeksi metalliin.


Kapealle pääkadulle oli tehty huokealla oma kaista pyöräilijöille.


Vanhankaupungin pääkatua (sen nimi vaihteli eri osissa).




Kadun varren kaupoissa myytiin mm. meripihkaesineitä, Liettuallahan on oma siivunsa Itämeren meripihkarannikosta.


Taidetta myynnissä taidemuseon vieressä.


Itse en ostanut sen enempää meripihkaa kuin taidettakaan, vaan lippuja em. paikkaa vastapäätä puistossa niitä kaupitelleellta mummolta. Mukaan lähtivät Liettuan kelta-sini-vihreä kansallislippu, ratsastavaa ritaria punaisella pohjalla kuvaava valtiolippu sekä, kun tilaisuus oli, valko-puna-valkoinen vapaan Valko-Venäjän lippu, joka ehti olla käytössä 1991-95  ennen Lukashenkan valtaannousua. Tapana on ollut hankkia vain sellaisten maiden lippuja, joissa on itse käynyt, mutta tällä kertaa katsoin poikkeuksen perustelluksi, tuskinpa tätä lähempänä Valko-Venäjää tulee käytyä (rajalle on Vilnasta vain reilut 30 km).

Vähän pääkatua sivummalla vanhankaupungin rakennuskannan kunto vaihtelee suuresti, viimeisen päälle uudistetuista ja nykytaiteella koristelluista muureista...


...melkeinpä pelkkiin raunioihin.


Ja lopuksi kolme kuvaa teemasta Napoleon ja Vilna! Keisari kävi täällä 1812, matkalla itään kuuluisalle sotaretkelleen.

Päämajana toimi  hetken tämä nykyinen presidentinpalatsi.


Pyhän Annen kirkkoon Napoleon ihastui niin, että olisi halunnut "viedä sen kämmenellään Pariisiin". Vilnalaiset ovat ottaneet tämän kohteliaisuutena, mutta muistaen keisarin tavan viedä Euroopan taideaarteita Pariisiin kämmenellään tai muuten, olisi uhkaus ollut syytä ottaa tosissaan.


Dominikaanikirkon, myös Pyhän Hengen kirkkona tunnettu, kerrotaan toimineen ranskalaisten sotasairaalana, ja kryptan ruumishuoneena. Jälkimmäisessä on tiemmä vieläkin muumioituneena suuren armeijan sotilaita.


Barokkikirkkoja runsaine koristeluineen (tai tämä on jo rokokoota) Vilnassa on vaikka miten paljon. Perjantaina käydään yhdessä sellaisessa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...