torstai 12. huhtikuuta 2012

Towerin tykkejä


Kuten tuli jo kerrottua, on Towerin alueella koko joukko taisteluvälineistöä, jonka nimi englanniksi on paitsi artillery, myös ordnance. Board of Ordnance oli puolestaan instituutio, jonka alaisena brittiarmeijan tykistö toimi vuoteen 1855 saakka.

Artillery tarkoittaa englannissa myös tykistöä edeltäviä sotakoneita ja sellaisiakin linnassa on, luonnolllisestikin uudennoksina. Tämä malli tunnettiin jo antiikin aikana.


Miesjoukon lihaksilla toimiva heittokone tuli Eurooppaan keskiajan alussa. Sellainen oli pystytetty linnan vallihautaan.


Mustaruutitykistö tuli mukaan keskiajan lopulla. Jo silloin kokeiltiin takalataustykkejä, joskaan panoskammion tiivistämisen ongelmaa ei kyetty ratkaisemaan. Tässä versiossa on peräti kolme putkea rinnakkain, sääli kyllä se on myöhemmin vaurioitunut Toweria kohdanneessa tulipalossa.


Myös mörssäreitä käytettiin varhain. Niillä ammuttiin räjähtäviä ammuksia piiritystilanteissa.


Tämän tykin olemme jo tavanneetkin: renessanssiajan hienoa tykkivalua yhdistettynä 1800-luvun fantasialavettiin.




Hieman toisenlaista ornamentiikkaa. Arabialaisin kirjaimin valettu teksti kertoo tykin valajaksi Mohammed ibn Hamzan, valmistusajaksi 1530-luvun, omistajaksi Turkin sulttaanin Sulaiman ibn Salim Khanin ja tarkoitukseksi Intian valloittamisen. Brittien käsiin tykki jäi Adenissa vuonna 1839.


Vielä kauemmas itään. Kiinalaisilta vallattiin kantonin puolustuksena ollut tykki konfliktissa, jota näyttelyteksti kutsui häveliästi "toiseksi Kiinan sodaksi" (1856-61). Useimmiten se kyllä tunnetaan nimellä toinen oopiumisota.


Palataan Euroopan sotanäyttämölle. Ranskalaisilta vallattiin Waterloon taistelussa 1815 mm. nämä kaksi 6-naulaista kenttätykkiä.


Vähän myöhemmän sodan saaliskanuuna kiinnitti huomiotani jo ylhäältä muurilta.


Tuttu kaksoiskotkahan se siellä, ei kuitenkaan Bomarsundista vaan Sevastopolista, 36-naulainen linnoitustykki Krimin sodan tuomisina.



Lähellä oli myös brittien omaa linnoitustykistöä samalta ajalta, 24-naulainen haupitsi.


Nordenfelt gun oli varhainen mekaaninen konekivääri 1870-luvulta, auttamatta vanhentunut vuonna 1915, jolloin Roayl Fusilierien 2. pataljoona sai sen sotasaaliiksi turkkilaisilta Gallipolin niemimaalla.


Nordenfelt kökötti siis ihan aiheesta Fusilieerien museon edessä. Jos joku ihmettelee, miksi vesisateessa, johtuu se siitä, että sain paremman tilaisuuden kuvata kapistuksen toisella Towerin käynnilläni jolloin sää vastasi paremmin Englannin ilmaston odotusarvoja.

Lopuksi brittien oma klassikkotykki, 25-naulainen kenttätykki M1939, joka palveli läpi toisen maailmansodan ja oli viimeisen kerran käytössä SAS:n joukoilla Omanissa v. 1972.


Tämä nimenomainen kanuuna liittyy kuitenkin Towerin historiaan, koska sillä on ammuttu siellä kunnialaukauksia vuoteen 2001 asti. Ne on ampunut joukko-osasto nimeltä Honourable Artillery Company, jonka historia ulottuu vuoteen 1537 saakka ja johon voi värväytyä edelleen. Britit ja heidän traditionsa...

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...