tiistai 10. huhtikuuta 2012

Rykmentin kunnia


Towerin alueella sijaitsee myös The Fusilier Museum, jossa on esillä muistoja Roayl Fusiliers -rykmentin kunnian päiviltä. Kuten jokainen Korkkarien parissa kasvanut ja sittemmin Ospreynsä lukenut muistaa, brittiarmeijan taisteluhenki rakentuu oman rykmentin ja sen vuosisatojen aikana kertyneiden traditioiden ympärille. Jokaisella rykmentillä on luonnollisesti oma museonsa, ja vaikken ole käynyt kuin tässä yhdessä, epäilen niiden muistuttavan melkoisesti toisiaan.

Fusilieereillekin oli sotasaalista kertynyt läheltä ja kaukaa. Ranskalaiset olivat kauan rakkaimpia vihollisia ja heiltä oli vallattu yhtä ja toista, mm. 82. rykmentin kotka, jonka nolosti missasin. Venäläisiä vastaan sodittiin Krimillä 1854-56 ja sieltä mukaan tarttui tällaisia muistoja.


Tiibetissä käytiin 1904, ja kertoman mukaan fusilieerit kelpuutettiin mukaan suuren kokonsa vuoksi, pienikokoisten tiibetiläisten pelottelemiseksi!


Ensimmäiseen maailmansotaan rykmentistä muodostettiin kymmeniä pataljoonia ja tappiotkin olivat sen mukaisia. Saksalaisilta vallattiin muistoksi mm. erilaisia päähineitä. Pieniä nuolia oli fusilieerien niskaan pudoteltu saksalaisten lentokoneista.


Toisesta maailmansodasta oli kotiin tuotu Hitler...


...ja Mussolini.


Traditioihin kuului tietysti myös armoton kuri. Esillä oli kopio peltisaappaasta, jonka haavoittunut fusilieeri oli saanut jalkaansa kun epäiltiin hänen sorkkivan haavaansa välttyäkseen palvelukseen palaamiselta. Saappaan sisällä jalka parani 12 päivässä ja fusilieeri sai rangaistukseksi 500 ruoskaniskua.


Fusilieereiksi kutsuttiin alunperin piilukkomusketein aseistettuja sotilaita erotuksena lunttulukkomusketein aseistetuista. Osaston tehtävänä oli tykistön vartiointi, ja suuren ruutimäärän keskellä koko ajan hehkuva lunttu olisi ollut huomattavasti vaarallisempi.

Vuonna 1968 rykmentti yhdistettiin kolmen muun fusilieeriosaston kanssa ja tuloksena oli Royal Regiment of Fusiliers. Yksikön viimeisin battle honour näyttää olevan "Irak 2003".

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...