maanantai 14. kesäkuuta 2010

Komoisten kummut


Osallistuimme alkuillasta opastetulle retkelle Halisten rautakautisten muinaisjäännösten pariin, ts. liikuttiin ihan takapihamme tuntumassa. Koska kohteet on merkitty, olivat kuppikivien ja polttokentäkalmiston sijainnit meille ennestään tuttuja. Oppaana ollut arkeologi pystyi kuitenkin hahmottelemaan maastosta ihmistekoisia kivirivejä joita itse emme olleet hoksanneet.

Vaikuttavin Halisten muinaismuisto ovat kuitenkin ns. Komoisten kummut, kaksi ihmisten tekoa olevaa kumpua aivan Aurajoen rannassa. Näitä on aina aiemmin arveltu hautakummuiksi, mutta nyt oppaamme toi esiin teorian, jonka mukaan paikalla olisi ollut jonkinlainen puolustusrakennelma. Kumpaakaan teoriaa ei ilman arkeologisia kaivauksia voi todistaa oikeaksi, eikä sellaisia ole näköpiirissä.

Itse olen kuitenkin hautakumputeorian puolella, jollen muusta syystä niin siitä että paikalla olleessa (mutta nyttemmin hävinneessä) kulttuuri/luontopolun opastaulussa kummuista käytettiin kerrassaan nimeä kurgaani, joka tietysti laittaa melikuvituksen laukkaamaan arohevosen tavoin Ukrainan skyyttien pariin. :-)

4 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

No siitä sitten viikonloppuisin lapio käteen koko ja koko perjeen voimin teorioita todistelemaan! Ties mitä liiton arkkia sieltä löytyy.

Kari Hintsala kirjoitti...

Neuvon jättämään lapiot kotiin kun kyseessä ovat muinaismuistolain rauhoittamat alueet. Spekuloidaan niistä muinaiskansoista ennemmin vaikka tuopin ääressä!

Muualta voi toki etsiä vaikka sitä liiton arkkia, kts. foorumilistan "Aarre maan alla".

Nimetön kirjoitti...

Tylsää, aina kaikki hauskat paikat rauhoitetaan :(

Nina kirjoitti...

Muistan lukeneeni noista kummuista, että niistä olisi löydettykin selviä todisteita hautauksista. Palanutta luuta tms. Yritin katsoa Turun kaupungin historiasta, mutta eipä osunut silmään.
Jäämme siis odottelemaan tielinjausta tai vastaavaa, minkä rakentamisen yhteydessä ne tutkitaan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...