perjantai 25. maaliskuuta 2022

Murrosvuodet 1914-1922 sarjakuvina (3)

Vuonna 2008 Suomen sisällissodasta tuli kuluneeksi 90 vuotta. Tällöin ilmestyi 2-osainen sarjakuvaelämäkerta yhdestä tunnetuimmasta punaisen puolen johtajasta, Verner Lehtimäestä. 1. osa, Punainen ratsumies, kertoo tarinan punakaartin ratsuosaston perustamisesta Maarian työväentalolla aina pakenemiseen punaiselta Tampereelta. 2. osassa, Vierailla siivillä, käydään loppuun Venäjän sisällissota lietsomalla kapinaa Muurmannin legioonassa, sekä lentäjänä pommittamassa Judenitsin valkokaartilaisia ja kukistamassa Kronstadtin matruusien kapinaa. 

Ennen sisällissotaa Lehtimäki oli työskennellyt Amerikassa mm. karjapaimenena, ja 1920-luvulla kiertolaiselämä jatkui, Shanghaihin, sieltä Amerikkaan ja lopulta Neuvosto-Karjalaan sosialismia rakentamaan. Ja kuten lukija jo tässä vaiheessa arvaa, niskalaukaukseenhan se Vernerinkin elämä päättyi 1938.

Lehtimäen tapahtumarikkaasta elämästä on nostettu  esiin tunnetuimpia episodeja, kuten englantilaisdiplomaattien saattamien sisällissodan rintamalinjan yli Hämeessä, tai punaisen Tampereen lyhyt ylipäällikkyys Hugo Salmelan kuoltua. Paljon on tietysti jäänyt kuvaamatta, eivätkä kaikki yksityiskohdat taida tiedossa ollakaan. Kirjoissa sivutaan myös Vernein veljien Konradin ja Jalmarin elämänvaiheita.

Jukka Koivusaaren piirrostyö on omaan makuuni turhan luonnosmaista ja ihmishahmot toistensa näköisiä, mutta 2-osan lentokoneilla käytyjen taistelujen kuvaus erittäin vauhdikasta. Käsikirjoitus on Ilkka Markkulan, ja historia-asiantuntijana on ollut Kimmo Lehtimäki, Konrad-veljen pojanpoika, joka on kirjoittanut isosedästään kirjan Verner Lehtimäki. Punapäällikkö (2005).


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...