maanantai 28. maaliskuuta 2022

Murrosvuodet 1914-1922 sarjakuvina (4)

Pertti Jarla julkaisi 2013 pienoisalbumin Kapteeni Tserep. Sarjakuvan juoni on äkkiä kerrottu: Venäjän sisällissodassa Uralilla 1919 taisteleva valkoinen osasto kohtaa kyliä ryöstelevän ja siviilejä murhaavan sotilasosaston, jota se olettaa bolsevikeiksi. Kapteeni Tserepin johtamana osasto väijyttää ja tuhoaa vihollisen kolonnan sillalla parhaaseen Korkkari-tyyliin. Käykin vain ilmi että osasto kuului valkoisiin kuten he itsekin...

Jarla piirsi tarinaa pöytälaatikkoon kuulemma vuosia, ja on harmi ettei hän saanut aiheesta enempää irti. Jotenkin tämä olisi kaivannut kokonaista sarjaa kapteenin seikkailuista pitkin Siperian rataa hieman eeppisempään tyyliin mallia Corto Maltese.

Taistelukohtaukset ovat räväköitä ja aseistus Lewis-pikakivääreitä ja tykistöparabellumia (mistähän sellainenkin olisi Siperiaan joutunut?) myöten tunnistettavasti piirretty. Ihmishahmot muistuttavat taas niin paljon toisiaan että tunnistaminen on vaikeaa - kuka se pulisonkiposkinen upseerikin mahtoi olla?

Ja ehkä suurin ongelma on että albumi on piirretty Jarlan karikatyyrimäseen tyyliin, ja koko ajan odottaa että eteen tulee jotain fingerporimaista sanailua tyyliin kissojen Venäjän sisällissota.


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...