keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

Murrosvuodet 1914-1922 sarjakuvina (5)

Suomen itsenäistymisen 100-vuotisjuhlavuonna 2017 tahti alkoi kiihtyä, ja silloin ilmestyi Pohjanmaan museon kustantamana Mika Lietzénin Jääkärit - Viisi kertomusta. Kirjan alussa vakuutetaan että "teos on fiktiota. Kaikki tarinoissa esiintyvät henkilöt ja kissat ovat kuvitteellisia."

Nimettömät jääkärit ja kissat ovat siis kuvitteellisia, mutta tapahtumat aitoja. Vuoteen 1915 sijoittuvat tarina kertoo suuresta värväyksestä Pohjanmaalla, 1916 ollaan koulutuksessa Lockstedtin leirillä ja rintamalla Misse-joella, 1917 ollaan reservissä Libaussa, ja 1918 matkataan S/S Arcturuksella kohti Vaasaa. Sisällissotaa ei siis kuvata, ainoastaan jääkäreiden aikaa Saksan armeijan riveissä.

Lietzén lienee useimmille tuttu yhtenä Kramppien ja nyrjähdysten piirtäjänä. Mustavalkoinen piirrostyyli on paras tähän astisista, ja yhdistelee realismia ja fantasiaa.Taistelut ja kuolemanpelko limittyvät rauhallisempiin kausiin, jolloin miehinen yhteisö ikävöi - ja kohtaa - naisia. Itselleni vaikuttavin tarinoista oli Libau 1917, jossa juutalainen ilotyttö tapaa suomalaisen työläisjääkärin. Kertomuksissa ei ylipäätään ole sotaista uhoa, vain hiljaista vakaumusta isänmaan vapauden tärkeydestä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...