perjantai 1. huhtikuuta 2022

Murrosvuodet 1914-1922 sarjakuvina (6)

Vuonna 2018 ilmestyi Reetta Laitisen toimittama kymmenen naispiirtäjän sarjakuva-antologia Sisaret 1918. Tarinoiden lähteenä on ollut talteen kerätty muistitieto, suurelta osin Kansan Arkistosta eli punaiselta puolelta, mutta mukaan on otettu myös kolme valkoista muistelmaa Suomen Kirjallisuuden Seuran arkistosta.

Enimmäkseen varsin punainen näkökulma siis, ja kokemuksissa painottuvat naiskaartilaisuus, katkera antautuminen teloituksineen ja vankileirien kärsimys. Myös muutamia lapsuusmuistoja on mukana, ja osa muistoista on kirjattu vuosikymmeniä myöhemmin, jolloin mukaan ovat tullut myös henkilön vaiheet (kommunistisessa) työväenliikkeessä.

Tiitu Takaloa, Emmi Niemistä ja Ainur Elmgreniä lukuun ottamatta piirrostyyli on ollut varsin karikatyyrimäistä. Sarjat ovat mustavalkoisia, lisävärinä on käytetty punaisen eri sävyjä - mikä ei sekään juuri vähentänyt kirjan "punaisuutta". Ehkäpä olisi ollut parempi Korkeajännityksen tapaan tehdä kaksi teosta, toinen valkoisista ja toinen punaisista sisarista?

Antologia voitti sarjakuva-Finlandian 2019.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...