maanantai 4. huhtikuuta 2022

Murrosvuodet 1914-1922 sarjakuvina (7)

Vuonna 2020 julkaistiin Matti Niemisen käsikirjoittama ja Anssi Rauhalan piistämä Väinö I  - Suomen kuningas. Jälkisanoissaan Nieminen kertoo saaneensa lähdekirjallisuutta aikansa luettuaan idean kertoa Suomen lyhyeksi jääneestä kuningashankkeesta kuningasehdokkaan itsensä näkökulmasta.

Niinpä saammekin seurata Hessenin prinssi Friedrich Karlin mielenliikkeitä syksyllä 1918 kun hän joutuu pohtimaan pysyäkö saksalaisena ruhtinaana vai tullako suomalaiseksi kuninkaaksi. Asiaa puidaan kotilinnassa, Berliinin ministeriöissä, ja käydäänpä aina Tallinnassa asti tapaamassa valtionhoitaja Svinhufvudia (Suomen kamarallehan hän ei koskaan astunut).

Ainoa sotaisampi kohtaus on pommikoneiden hyökkäys prinssin Frankfurtin visiitillä. Muutoin tapahtumien verkkaisuudesta tuli mieleen, että aiheesta olisi saanut jonkin europpalaisen ohjaajan eleettömän "aikakauden loppu" -henkisen taide-elokuvan, jossa jokaisen puvun ja kahvikupin yksityiskohta olisi historiallisesti oikein.

Miinusta vain siitä ettei lukijalle tehdä tiettäväksi että hallitsijanimi "Väinö I" oli vain sanomalehtipakinoitsijoiden keksimä vitsi.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...