keskiviikko 23. maaliskuuta 2022

Murrosvuodet 1914-1922 sarjakuvina (2)

Miten kertoa Suomen sisällissodasta  tasapuolisesti sarjakuvana vuonna 2000? Kustantaja Egmont ratkaisi kysymyksen julkaisemalla samasta tarinasta kaksi lehteä: Kansalaissodan valkoinen Korkeajännitys – Vapauden tulikaste ja Kansalaissodan punainen Korkeajännitys – Taistoon työkansan puolesta! 

Pientilallisen poika Pekka Haapalainen pelastaa sahatirehtöörin pojan Vilho Hannulan pojan hukkumasta, ja pojista tulee ystävykset. Vuosikymmen myöhemmin sota vie heidät eri puolille rintamaa, ja kuten arvata saattaa, tulee Vilholle tilaisuus maksaa kunniavelkansa Pekalle.

Päähenkilöt ovat kotoisin fiktiivisestä Sahanpään pitäjästä, jota hallitsee yhtä fiktiivinen Hannulan kartano ja saha. Ilmeisesti ollaan jossain Pohjois-Hämeessä, sillä taistelut käydään paikkakunnan ympärillä sodan "päärintamalla" Hämeessä, ulottuen venäläisten anarkistimatruusien hyökkäyksestä Ruovedellä aina Tampereen valtaukseen ja sen jälkiselvittelyihin.

Aikakauteen, ja historiallisiin faktoihinkin, sopivasti mukana on panssarijunaa ja -autoa, ja lentokonekin nähdään, kuularuiskut papattavat ja pistinhyökkäyksiä tehdään. Lehdet on piirtänyt Samson, ja piirrosjälki on Korkkari-perinteitä kunnioittaen karmeaa.

Tasapuolisuuden nimissä kummankin puolen pahin fanaatikko saa sodassa surmansa, mutta rehdit Pekka ja Vilho jatkoivat vielä Suomen seuraaviinkin sotiin. Kaikki Suomi-Korkkarit on listattu täällä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...