Suomalaiset vapaaehtoistaistelijat oli otettu vuodenvaihteessa 1918-1919 riemukkaasti vastaan Tallinnassa, mutta sankarillisten alkutaistelujen jälkeen meno yltyi sellaiseksi riehumiseksi hotellien tuhoamisineen, ettei suomalaisten takaisin lähtiessä Tallinnassa juuri hyvästiksi vilkuteltu, asia joka useammissakin muistelmissa katkerana mainitaan.
Mikä sitten heimosotureiden jälkimaine Suomessa onkaan, 100 vuotta myöhemmin virolaisille itselleen on huomattavasti merkittävämpää että suomalaiset heidän historiansa kriittisellä hetkellä avuksi tulivat. Ain Krillo ja Mati Strauss julkaisivat tänä vuonna kirjan Vägitöö kaunis jääb... Teon uljaan muisto... Soomlaste kaotused eesti Vabadussojas 1918-20, Suomalaisten sotasurmat Viron vapaussodassa. Kun teoksen mottona on vielä "Viron vapauden ja Suomen kunnian puolesta" ja esipuheen kirjoittajana kovasti vapaus- ja heimosotahenkinen ent. puolustusministeri Jussi Niinistö, on selvä ettei tässä muistojulkaisussa suomalaisjoukkojen huonompia puolia käsitellä.
Eipä käsitellä paljon itse sotaa muutoinkaan, sillä muistojulkaisuna pääsisältö on 172:ssa suomalaiskaatuneessa joiden tiedot esitellään viroksi ja suomeksi, mukana valokuva itse henkilöstä ja/tai tämän hautakivestä. Kirjan alussa on käsitelty henkilöiden jäljitystyötä, ei niinkään helppoa sadan vuoden jälkeen, ja lopussa on artikkelit sankarihautajaisista Suomessa 1919, sekä suomalaisiin liittyvät muistomerkit Virossa, latviassa ja Suomessa. Itse olen noita muistomerkkejä bongannut Viron matkoilla Torissa, Rakveressa ja nyt viimeksi Valgassa.
Huom. Nimestään huolimatta tämä ei ole osa Suomen sotasurmat 1914-22 -hankkeen julkaisu, se on Iiris Heinon vuonna 2000 ilmestynyt Hinnalla hengen ja veren - Suomalaisten vapaaehtoisten sotasurmat Virossa vuonna 1919.
4 kommenttia:
Siellä kaatui minun setä, isäni veli Lauri Kataja. Haluaisin saada tietoja enemmän hänen liikkeistä.
Isäni veli kuoli viron vapaus sodassa Lauri Kataja, olen kiinnostunut hänen liikkeistä sodan aikana. Sen verran kuulopuheista, että olisi kaatunut ja ammuttu alas jostain kalliolta, jossa hän oli konekivärin kanssa. Tämä on kertonut joku poliisi.
Hei, valitettavasti kirja on työpaikallani, joten pystyn vastaamaan vasta myöhemmin. Suomen sotasurmat 1914-22 kylläkin tuntee Virossa kaatuneen Lauri Katajan, mutta tiedot ovat niukat. Hänen kerrotaan kaatuneen 1.2. mikä tuntuisi viittaavan Pajun taistelussa haavoittumiseen ja kuolemiseen: http://vesta.narc.fi/cgi-bin/db2www/sotasurmahaku/input?hakuid=28214
Kataja, Lauri Harald, sotilas
Syntyi 14.3.1902 Helsingissä. Työmies. Vapaussodassa 1. Suomalaisen Vapaajoukon 4. komppaniassa. Taisteli puna-armeijaa vastaan Virumaan rintamalla. Kaatui 1.2.1919 Inkerinmaalla, Karlovan kartanon luona, lähellä Narvaa. Ruumis jäi taistelukentälle. Hautapaikka tuntematon. Nimi Rakveren muistomerkin ja Torin kirkon tauluissa sekä Tarton EÜS:n talossa.
Edellä kerrottu ko. kirjasta, eli olikin 1. vapaajoukon, ei Pohjan Poikien joukoissa.
Lähetä kommentti