keskiviikko 2. lokakuuta 2019

Daugavpilsin linnoitus

Rezeknestä ajettiin Daugavpilsiin eli suomalaisemmin Väinänlinnaan. Lounaan ja hotelliin majoittumisen jälkeen ajettiin huononevassa säässä Daugavpilsin linnoitukseen, jota alettiin rakentaa suojaksi Napoleonilta 1810, mutta valmista tuli vasta 1878. Sitä pidetään ainoana pohjoisessa Euroopassa alkuperäisessä kunnossaan säilyneenä 1800-luvun alun linnoituksena.


Pohjakaava oli tutun oloinen monista muista bastionilinnoituksista. (Linnoitus jatkuu Väinäjoen eteläpuolella nykyisin Daugavgrīvan vankilana toimivassa osassa, siellä oli sodan aikana myös Daugavpilsin ghetto.)



Komeista porteista asteltiin sisälle, koristeina Venäjän kaksipäiset kotkat ja enemmänkin Conan barbaari -ikonografian mieleen tuovat kaksiteräiset kirveet.







Nikolainportista kuljettua oli oikealla linnoituksen kuuluisin nähtävyys, kaupungin omalle pojalle omistettu Mark Rothko -taidekeskus.


Esillä on muutamia aitoja Mark Rothkon (1903-70) maalauksia, kuvata niitä ei kuitenkaan saanut, joten tässä vain muutama kuva toisaalta museosta, muiden nykytaiteilijoiden töitä, varsin meditatiivisia nekin Rothkon abstraktin ekspressionismin tavoin.




Portin luona oli kaksikerroksinen rakennus...


ja siinä pieni sotamuseo.





Museon nurkalla kökötti jäännös monumentista sen kunniaksi että Nikolai II toinen hyvästeli Daugavpilsissä Japanin-sotaan lähteviä joukkoja lokakuussa 1904. Muistomerkki hävitettiin Latvian ensimmäisen tasavallan aikana ja löydettiin vasta 1990-luvun alussa. Mieleen tuli samanaikainen ja niin ikään hävitetty monumentti Suomenlinnassa.


Kiertelimme linnoituksen aluetta ja tosiaan varsin alkuperäisessä kunnossa näkyi paikka olevan.







Alue on varsin laaja, melkeinpä pieni kaupunki sinällään, ja keskemmällä näkyi olevan nuorempiakin kerrostaloja...


mutta tässä vaiheessa vaakasuoraan lentävä sade alkoi piiskata niin ettei enempään kiertelyyn ollut haluja, vaan palasimme Rothko-keskuksen rakennuksessa olevaan kahvilaan jonne muukin ryhmä pian kokoontui. Sen verran vielä tuli uskaltauduttua ulos että löytyi linnoitusalueen vanhin kirkonpaikka.


Sillä olikin yhteys meidän sotahistoriaamme, sillä puolalainen voivodi Alexander Gonsevsky rakennutti tähän 1626 puisen kirkon jesuiitoille ruotsalaisista saamansa voiton kunniaksi. 1700-luvullla kirkko korvattiin kivisellä, mutta valitettavasti se tuhoutui tykkitulessa toisessa maailmansodassa ja purettiin sodan jälkeen kokonaan.

Vielä yksi vanha rakennus. Daugavpilsiin tultaessa oli ajettu tämän niin ikään 1800-luvulla rakennetun vankilan ohi.


Oppaan kertoman mukaan arkkitehti oli ilmoittanut tsaarille että "teille tarkoitettu vankila on valmistunut", ja joutunut siitä hyvästä vankilan ensimmäiseksi asukkaaksi. No jutut on juttuja ja vitsi toimii kaiketi paremmin venäjäksi.


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...