perjantai 11. lokakuuta 2019

Piippu Pohjois-Amerikan luoteisosista

Esineitä uudistuvaan Turun linnan pohjoiseen näyttelyhalliin etsittäessä esiin nousi peräti merkillisen näköinen piipunpesä.



Ensi näkemältä esineessä ei näyttänyt olevan mitään tolkkua, mutta kuvien julkistaminen somessa toi parviälyn avuksi. Parikin asiantuntijaa tunnisti oitis mistä on kyse. Materiaali on argilliitti, jota esiintyy vain Kanadassa, Brittiläisen Kolumbian alueella olevalla Grahaminsaarella. Alueella asuvat haidat ovat valmistaneet piipun luultavasti 1800-luvun puolivälissä, myyneet sen tlingiteille, jotka puolestaan ovat vieneet sen Sitkan venäläissiirtokuntaan myytäväksi. Suomeen se siis päätyi jonkun Alaskassa käyneen virkamiehen, kauppiaan tai merimiehen mukana. Turun kaupungin historialliselle museolle piipun lahjoitti asemapäällikkö Hj. Allén vuonna 1900. Tuolloin esine luetteloitiin oopiumipiipuksi, mutta sellainen se ei suinkaan ole, ne ovat täysin erilaisia. Ehkäpä tuolloin ajateltiin kaikissa eksoottisissa piipuissa poltetun oppiumia.

Esineessä on kuvattu miehiä eurooppalaisissa asuissa, eläimiä sekä molemmin puolin pyörylä joka mahdollisesti esittää höyrylaivan siipiratasta. Ostajia saattoi kiehtoa eksoottinen kuva itsestään, ja taiteilijat vastasivat kysyntään. Internetissä aiheesta lisää hakusanoilla haida panel pipe tai haida argillite pipe.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...