Turun linnassa avautuu tänään yleisölle näyttely Valtapeliä - Reformaatio Suomessa. Kuva eilisestä lehdistötilaisuudesta, jolloin viimeiset viilaukset olivat vielä kesken, mutta eiköhän tästä, kävijää ensimmäisenä kohtaavasta, kuvakulmasta saa käsityksen ison linnantuvan tällä kertaa saamasta väri- ja muotomaailmasta.
Sodankäynnin vitriinistä kerrottiin eilen, joten tässä muutama oma suosikkini runsaan muun esineistön joukosta, kuten kansanuskon jäänteet Suomen kirkollisen elämän keskuksessa.
Muistot reformaation lopettamasta katolisesta kiltalaitoksesta (juomasarvista blogissa aiemmin täällä).
Limogesin emalitöitä on keskiajalta Suomessa säilynyt vain kaksi, niitä on blogissa käsitelty täällä, ja nyt molemmat ovat esillä linnassa. (Takana Vehmaan kirkon suitsutusastia TMK:n kokoelmista).
Kuusiston piispanlinnan kaivauksissa löydetty mysteerivaakuna, joka ei liity yhteenkään tunnettuun piispansukuun.
Naantalin birgittalaisluostariin on liitetty monenlaisia tekstiilejä, mutta tämä Kansallismuseon kokoelmiin kuuluva alttarivaate on aivan oikeasti sieltä.
Turun linnan portinvartijan kamarin maalaukset ovat Suomen vanhinta säilynyttä maallista taidetta. Länsiseinän pariskunta on tuttu varmasti useimmille suomalaisille. Elina Nurmi on valmistanut kopiot maalauksen puvuista, ja kertoo niiden tekemisestä blogissaan. Seinällä protestanttiruhtinaita kuvaavia uunikaakeleita.
Näyttely täydentyy maaliskuun aikana keskiaikaiseen vierastupaan avautuvalla johdanto-osiolla joka kertoo arkeologisten löytöjen välityksellä Suomen kristillistymisestä keskiajalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti