tiistai 18. lokakuuta 2016

Avioliiton vaarat ja viettelykset

Kun museon säilytystiloissa tulee vastaan laatikko, jonka kannessa on teksti Is Marriage A Failure?, niin pitäähän siihen tutustua tarkemmin.Sisältä paljastuu 18 stereokuvakortin sarja, kuvaajina 1897 Strohmeyer & Wyman, ja tuottajana Underwood & Underwood, aikoinaan maailman suurin stereokuvien valmistaja. Kuvateksti koostuu isoin kirjaimin kirjoitetusta sanasta ja sen selitysosasta, ja ensimmäinen kortti on nimeltään PREDILECTED  - Pierced by Cupid's dart.


Cupidon nuoli iskee siis romanttisella puistokujalla, mutta pelkkää pulustelua ei nuorenparin seurustelu ole. Heidät yllättää kuhertelemasta niin tytön pikkusisko kuin vanhemmatkin...


...vaan koittaahan se avioliiton auvo lopulta.


Hääyön kuvaus ei kovin galantiksi etene, pitkät yöpaidat pysyvät päällä kun kisaillaan siitä kenelle jää kynttilän puhaltaminen sammuksiin.


Vaan "After a Man's married his troubles begin", ja vauva valvottaa nuorta isäparkaa.


Lopuksi voinee asettaa vierekkäin kortit 2 ja 18: EXPECTED - Married Life as he pictured it (Music without Words) ja DEJECTED - Married life as he found it (Words without Music).


Itse asiassa enemmän tai vähemmän leikkimieliset varoittelut avioliiton vaaroista taisivat olla aikakaudelle hyvinkin tyypillisiä, näidenkin korttien takana on kuvatekstit myös ranskaksi, saksaksi, espanjaksi, ruotsiksi ja venäjäksi. Kuvattiinkohan avioliitto aina miehen näkökulmasta? Jostain syystä mieleeni nousi näitä selatessa Sinkkuelämän naisten sitoutumiskammo.

Stereoskooppeja ja niiden kuvia Turun museokeskuksen kokoelmista tulee esille Brinkkalan galleriaan 11.11.2016-19.2.2017. Näyttelyn nimi on Kadonnutta aikaa – Tid som flytt.

1 kommentti:

Hurmioitunut kirjoitti...

Niinpä, kaikkea sieltä museokokoelmista löytyykin. Tämä oli kyllä hauska! Samanlaista huumoria ja odotuksia/oletuksia näyttää olleen jo tuolloin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...