torstai 30. huhtikuuta 2015

Tulppaaneja kannen alla

Näin vappuna ja kevättä kohden mentäessä jatkoa kukkaisteemalle. Turun linnan historian päänäyttelyssä on tätä nykyä esillä puinen mutta runsaasti raudoitettu vinokantinen lipas, josta - valitettavasti - ei mitään alkuperätietoja ole museon kirjoihin ja kansiin kirjattu.


Kun kannen aukaisee, on edessä koristemaalauksen kukkaloistoa: tunnistettavia ovat ainakin tulppaanit, neilikat ja ruusu, ja oikeiksi kukiksi lienee maalari kaikki tarkoittanut. Kollegani arveli jättikokoisen "vadelman" olevan viinirypäleterttu, jollaista maalari ei liene koskaan vähnyt. Hän myös kiinnitti huomionsa tulppaanien raidallisuuteen joka tuo mieleen 1600-luvun alkupuoliskon Hollannin tulppaanimanian raidalliset, mosaiikkiviruksen "murtamat" lajikkeet! Seppeleen keskellä on nimikirjaimet S.P.


Yksityiskohta kannen raudoituksesta kertoo korkeasta käsityötaidosta. Lävisteisten metallilistojen alla on kiillekerros ja sen alla värillistä paperia.


Muotoiluinstituutti Evtekin (nyk. Metropolia) konservoinnin koulutusohjelmassa opiskellut Pia Toikka konservoi lippaan vuonna 2004, ja samassa yhteydessä sille tehtiin luonnontieteellisiä materiaalitutkimuksia. Mm. kiille paljastui muskoviitiksi, ja maalauskoristelun pigmentit 1600-1700-luvuilta peräisin oleviksi.

Tämä ja vertailu muihin vastaaviin esineisiin meidän ja muissa museokokoelmissa kertoivat yhdensuuntaisesti että lipas on valmistettu Venäjällä 1600-luvun lopulla tai 1700-luvun alussa, ja mitä todennäköisimmin kaupungissa nimeltä Veliki Ustjug. Maalauskoristelu on sen sijaan tehty lännessä, ei kuitenkaan Suomessa, joskaan perusteluja tähän ei anneta. Koristelu on tehty todennäköisesti esineen ollessa vielä melko uusi. Turun museokeskuksen kokoelmiin kuuluu lisäksi kolme samantyyppisin metallilyöttein koristeltua lipasta.

Pia Toikka: Vinokantisen lippaan tutkimus ja konservointi, opinnäytetyö huhtikuu 2004
Kuvat: TMK / Martti Puhakka

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...