torstai 16. huhtikuuta 2015

Calaisin porvarit


Calaisin porvarit on Auguste Rodinin veistos, jonka alkuperäinen versio pystytettiin ko. kaupunkiin Ranskassa 1889. Se kuvaa tapausta 100-vuotisesta sodasta, vuodelta 1347, jolloin Calais antautui sitä piirittäneelle Englannin kuningas Edward III:lle. Froissartin kronikan mukaan kuningas lupasi säästää kaupungin asukkaat, jos kuusi kaupungin johtomiestä antautuisi hänen armoilleen, ilmeisesti teloitettaviksi. Kuusi vapaaehtoista ilmoittautui ja heidät määrättiin poistumaan kaupungista alusvaatteisillaan ja hirttoköysi kaulassa.

Edwardin puoliso, kuningatar Filippa pelasti vetoomuksellaan miesten hengen, mutta veistos kuvaa näitä ennen sitä, heidän lähtiessään kaupunginportista varmoina kuolemastaan. Taiteilija ei halunnut kuvata henkilöitään herooiseen tyyliin vaan ilmentää näiden tuskaa, ahdistusta, alistuneisuutta ja hiljaista uhrautumista yhteisön edestä. Rodin kuvasi hahmojen kädet ja jalat tavallista suurempina, jotta nämä näyttäisivät "raahaavan" niitä mukanaan. Miesten nimetkin tiedetään, he ovat Eustache de Saint-Pierre, Jean d’Aire, Jacques de Wiessant, Pierre de Wiessant, Jean de Fiennes ja Andrieu d’Andres.

Ranskan lain (!) mukaan Rodinin töistä saa tehdä vain 12 valosta ja ne on jo kaikki tehty. Lontoo sai omansa 1914 tänne parlamenttitalon eteläpuolelle, mutta niitä on eri puolilla maailmaa Japania ja Etelä-Koreaa myöten.

Veistoksesta tehtyä 3D-mallia voi zoomata ja pyöritellä täällä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...