torstai 26. maaliskuuta 2015

Napoleon ja britit

British Museumiin on vapaa pääsy, mutta sen vaihtuvat näyttelyt voivat olla joko maksullisia tai maksuttomia. Jälkimmäisiä edusti siellä käydessämme Bonaparte and the British: prints and propaganda in the age of Napoleon.


"Kavalan Albionin" pilapiirtäjät ottivat korsikalaisesta kenraalista ja sittemmin ranskalaisten keisarista kaiken irti. Ehkä yleinen harhaluulo Napoleonista fyysiseltä kooltaan jotenkin erityisen pienenä juontuukin näistä karikatyyreistä jossa hänet aina esitetään pienenä ja ilkeänä.


Katastrofaalinen sotaretki Venäjälle tuotti Kanaalin takana paljon riemua, ja sitä käytettiin kapinan lietsomiseen Napoleonin hallitseman Euroopan eri osissa.


Kaksiulotteinen materiaali toimisi melkein paremmin kirjana kuin näyttelynä, ja monet näistä tuttuja kirjoista olivatkin, mm. James Gillrayn kuuluisa piirros, jossa Britannia ja Ranska jakavat maapalloa miekoilla viipaleisiin. Muutama esinekin mukana oli, mm. Napoleonin kuolinnaamio.


Näitä pieniä muistoesineitä yhdisti se, että ne kaikki sisälsivät Napoleonin hiuskiehkuran.


Eikä Napoleon Englannissakaan vallan ilman ystäviä ollut. Ylimmän kuvan pystin on veistänyt Antonio Canova, ja sen asettivat esille lordi ja lady Holland puutarhaansa South Kensingtoniin vuonna 1818 vastalauseena keisarin karkotukselle St. Helenalle.

Näyttely on esillä 16. elokuuta 2015 saakka.

2 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Nuo kuolinnaamiot ovat minusta vähän pelottavia. British Museumista tulikin muuten mieleeni, satuitko katsomaan eilen alkanutta Penny Dreadfulia? Siinä vierailtiin kyseisessä museossa ja huvitti kommentti: "British Museum ei ole paikka oikealle tutkimukselle". :P

Kari Hintsala kirjoitti...

Eipä tullut katsottua, ja mitä sarjan kommenttiin tulee, niin kyllähän maailmaan puhetta mahtuu. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...