lauantai 27. joulukuuta 2014

Fossa 4/2014

Vuoden viimeisessä Fossassa aiheina Ruotsin Välimeren instituuttien (onneksi peruuntunut) lakkautusuhka, roomalaiset hautatekstiilit, Pompejin ilmakuvaus ja Englannissa pidetty roomalaisen arkeologian konferenssi.

Kiinnostavin oli kuitenkin Hanne Mannerheimon kirjoitus Pompejin seinämaalusten pigmenttitutkimuksesta (hänen aihetta käsittelevä opinnäytetyönsä löytyy täältä). Pigmenttejä ja niiden ajan kuluessa tapahtunutta koostumuksen muutosta tutkitaan mitä erilaisimmin luonnontieteellisin analyysein, mutta kultuurihistorioitsijan huomiota kiinnitti jutussa kerrottu roomalaisten tapa jakaa värit kirkkaisiin (floridi) ja varjoisiin (austeri). Edelliset olivat kalliita ja nitä käytettiin vain arvokkaimpiin paikkoihin korostamaan vieraille isäntäperheen vaurautta ja asemaa. Kirkkaita värejä olivat sinooperi, azuriitti, malakiitti, indigo ja tyyrianpurppura. Varjoisiä värejä taas olivat mineraaliset maavärit ja muutamat keinotekoiset pigmentit.

Värit on mielletty historian aikana monin eri tavoin. Väitetään ettei klassisessa kreikassa ollut eri sanaa siniselle ja vihreälle vaan sama sana tarkoitti niitä molempia.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...